Digitalisering

Ny mobil stoppar Facebook i fickan

Inq Mini är ett billigt alternativ för den som vill ha enklare internet­tjänster i mobilen. ”En sån här skulle jag vilja ha”, säger Siri Flemming Svedmark. Foto: Jörgen Appelgren
Inq Mini är ett billigt alternativ för den som vill ha enklare internet­tjänster i mobilen. ”En sån här skulle jag vilja ha”, säger Siri Flemming Svedmark. Foto: Jörgen Appelgren

Skype. Twitter. Facebook. MSN. Med Inq Mini får man väldigt mycket internettelefon för pengarna. Ny Teknik har testat höstens uppstickare.

Publicerad

Att ha de populäraste internettjänsterna i fickan till ett lågt pris är själva idén med Inq Mobile. Inqs telefoner, som kom till Sverige under hösten, siktar på att vara ett billigare alternativ till datorlika mobiler som Iphone och HTC Hero.

Och den som tecknar ett abonnemang för 149 kronor i månaden och binder sig på ett år hos Tre behöver inte betala en krona för telefonen. Dessutom ingår en gigabyte data per månad.

För den som vill ha ständig koll på de sociala näten utan att det kostar skjortan är det här en bra deal. Under förutsättning att man kan leva med en telefon som emellanåt är trög.

Den som inte tycker att det är ett problem får en mobil som är riktigt trevlig att använda. På en punkt slår den till och med Iphone: den håller koll på vad som händer i Facebook och Skype, utan att programmen är aktiva. Direkt på startskärmen ser man till exempel när nya chattmeddelanden kommit in. Möjligheten att ha flera program i gång samtidigt underlättas av en smart programväxlare.

Snyggt är också hur Inq Mini samlar ihop kontaktinformation från Skype och Facebook i telefonens adressbok.

Viss handpåläggning krävs, men resultatet där varje persons alla kontaktuppgifter finns på ett och samma ställe är bra.

Tidigt i år fick tillverkarens första modell Inq1 pris som bästa telefon på den stora mobilmässan i Barcelona. "Inq1 innebär ett stort steg mot mobilen som ett nav för de sociala nätverken", löd motiveringen då.

Med Inq Mini har mycket slipats till, inte minst har hårdvaran blivit bättre samtidigt som Twitter-klienten har lagts till.

Tyvärr är den inbyggda webbläsaren fortfarande väldigt seg. En lösning är att installera webbläsaren Opera Mini, vilket ger en helt annan surfupplevelse tack vare Opera Minis komprimeringsteknik.

Men den som köpt Inq Mini för dess sociala funktioner blir inte gladare av att ha Opera Mini på telefonen. Programmen för Facebook och Twitter har nämligen bara ett fåtal funktioner, och så fort man vill använda fler funktioner i tjänsterna öppnas de i den inbyggda webbläsaren.

För framtiden bör Inq överväga att stoppa in Opera Mini som standardläsare istället.

Inq Mobile

* Mobiltillverkare grundad 2008 av Hongkongföretaget Hutchison Whampoa, som också äger mobiloperatören Tre.

Målet är att göra billiga mobiler med inbyggda populära internettjänster, som ett alternativ till dyrare datorlika mobiler.

Inq Mini
* 3g-mobil med inbyggd funktion för Facebook, Twitter, MSN och Skype.
* Kamera: 2 megapixel.
* Skärm: 2,2 tum, 240×20 pixlar.
* Mått: 103×46×13 mm.
* Vikt: 90 gram.

Vasst
Priset.
Kopplingen till de sociala nätverken.
Gedigen hårdvara.

Kasst
Trög.
Den inbyggda webbläsaren.
Få funktioner i programmen för de sociala näten.