Digitalisering

Finanskris hotar Facebook

Facebook växer för snabbt och tjänar för lite. Snart behövs nya påfyllningar av kapital, hävdar en av Silicon Valleys mest kända bloggare.

Publicerad

Det är Michael Arrington, med kända bloggen Tech Crunch som spår att Facebook kan få finansiella problem. Visserligen har bolaget, som har sitt högkvarter i Palo Alto, mitt i hjärtat av Kiseldalen, tagit in i runt en halv miljard dollar de två senaste åren. Men pengarna har gått åt snabbare än beräknat, när antalet användare, och därmed kostnaderna, har ökat långt snabbare än intäkterna.

Enligt artikeln har Facebook redan budgeterat att köpa 50 000 servrar för 100 miljoner dollar under de två kommande åren. Och samtidigt är bara elräkningen för företagets nuvarande serverpark över en miljon dollar i månaden. Till det kommer mer bredbandskostnader, lagring, lokalhyra och naturligtvis de anställdas löner. Lägger man samman allt får man bilden av ”ett företag som gör raka motsatsen till att trycka sedlar”, skriver Tech Crunch.

Intäkterna har samtidigt inte vuxit lika snabbt som kostnaderna. Tech Crunch hävdar att det är svårt att få ut mer intäkter från den mättade USA-marknaden, där dessutom MySpace är en svår konkurrent. Det har också visat sig svårt att få några mer ordentliga inkomster från Facebooks snabba expansion i resten av världen. Michael Arrington gissar att intäkterna under 2008 kommer att vara runt 100 miljoner dollar lägre än vad Facebook räknade med för ett år sedan.

Slutsatsen är att företaget kan ha bränt allt sitt kapital inom ett år. Samtidigt gör den nuvarande finanskrisen att det har blivit svårare att få tag i nytt riskkapital, för att inte tala om att introducera nya bolag på börsen. Men kanske finns räddningen på gång. Facebooks finansdirektör Gideon Yu, lär enligt Tech Crunch ha besökt Dubai förra veckan för att diskutera med Dubai International Capital.