Digitalisering

Så fungerar it-profilen
Holsteins nya tjänst

It-profilen Johan Staël von Holstein lanserade på torsdagen en ny tjänst som låter användare backa upp bilder, kontakter och annat innehåll från nättjänster. I nästa steg skapas ett slags neutralt socialt nätverk.

Publicerad

Johan Staël von Holsteins nya bolag heter Mycube, och siktet är inställt på att ge användare större oberoende från tjänster som Facebook.

Två tjänster är planerade.

Den första – Mycube Vault – som redan är aktiv, är ett slags backuptjänst av material som användare laddat upp på olika nättjänster.

Inledningsvis kan innehåll från Facebook och bildtjänsten Picasa samt kontakter från Googles eposttjänst Gmail sparas, men Mycube vill lägga till så många tjänster som möjligt.

Mycube hoppas få hjälp med detta genom att tjänsten är baserad på öppen källkod.

Själva nedladdningen av innehåll från nättjänsterna sker via så kallade api:er (application programming interface).

Redan idag kan konsumenter själva ladda ner allt innehåll från Picasa (instruktion här) och kontakter från Gmail (instruktion här).

Och i oktober lanserade även Facebook möjligheten att ladda ner precis allt som publicerats på ett konto, men funktionen tycks ännu inte vara aktiv i Sverige . För att göra detta måste man först ändra språk i Facebook till engelska, sedan gå till Account/Settings och välja "Download Your Information".

I Mycube Vault görs dock backup automatiskt, och den kan dessutom lagras antingen på hårddisk eller på lagringsutrymme på nätet.

Den andra tjänsten – Mycube Exchange – lanseras under våren och utgår från innehållet som användaren laddat ner.

Tanken är att användaren ska kunna använda innehållet, eller skapa nytt, och publicera det på olika sociala nätverk via Mycube Exchange.

Svårigheten med detta är idag att det saknas ett standardiserat format för innehåll på sociala nätverk, trots att allt innehåll har i stort sett samma form – en lista med kontakter samt media i form av inlägg, bilder, länkar och videoklipp.

Mycube planerar tills vidare att organisera innehållet utgående från olika webstandarder.

– Anledningen till att vi gör det här är att det inte finns något standardiserat format för innehåll på sociala nätverk. Det finns olika initiativ, men de har inte kommit någon vart, och vi kan inte vänta längre, säger Johan Sellström, medgrundare och teknikchef för Mycube.

Meningen är att de två tjänsterna tillsammans ska ge användarna större kontroll över sitt eget innehåll – en idé som idag diskuteras på många håll i takt med tillväxten hos tjänster som Facebook och Twitter.

Liknande funktion finns i programvaran Thinkup som också är baserad på öppen källkod. Thinkup kräver dock installation på en webbserver.

Mycubes tjänster är gratis, men en affärsmodell ska finnas för att ge intäkter för både bolaget och användarna.

Enligt ett pressmeddelande har Mycube 30 anställda från 16 länder och huvudkontor i Singapore. Bolaget ska ha tagit in 50 miljoner kronor i externt kapital.

Johan Staël von Holstein är bland annat känd som grundare av Icon Medialab 1996 samt av inkubatorn Icube 2005 som han lämnade 2009.