Digitalisering

Facebooks kryptovaluta Diem läggs ner?

Foto: SOPA Images
Foto: SOPA Images
Metas grundare Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger
Metas grundare Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger

Dagarna verkar räknade för techjättarnas egen kryptovaluta. Efter press från amerikanska myndigheter uppges Diem på väg att avvecklas.

Publicerad

2019 meddelade Meta, företaget tidigare känt som Facebook, att de planerade att lansera en egen kryptovaluta. Då kallades den för Libra, men döptes senare om till Diem.  

Ursprungsplanen var att sjösätta valutan under 2020, men den lyser fortfarande med sin frånvaro. Nu verkar det som att planerna helt gått i stöpet.   

Organisationen The Diem Association, som ansvarar för att utveckla valutan, ska undersöka möjligheterna att sälja sina tillgångar, skriver Bloomberg med hänvisning till anonyma källor.  

Ursprungligen var en lång rad techbolag med och stöttade utvecklingen av valutan, bland dem Spotify, Visa och Paypal. Men efter en rad kontroverser har många parter hoppat av. I dagsläget ska Meta äga en tredjedel av organisationen, medan resten är uppdelat bland medlemmarna. 

Planerna grusades

Samtidigt har ambitionerna skalats ner. Tanken det senaste året har varit att lansera en så kallad stablecoin, en kryptovaluta vars växelkurs är knuten till exempelvis dollarn eller guldpriset. 

Förra året gick Diem ut med att Silvergate Bank skulle vara utgivare av valutan. Men planerna stötte på patrull från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, och samarbetet gick i stöpet. 

När Meta i höstas släppte sin kryptoplånbok Novi till en liten grupp användare valde de att istället använda sig av kryptovalutan Paxos, en annan stablecoin som också är kopplad till dollarn.  

En talesperson för Diem säger till The Verge att Bloombergs artikel innehåller "några faktafel", men vill inte kommentera uppgifterna närmare än så.