Digitalisering

Omröstning i dag om copyrightdirektivet – det här handlar striden om

Demonstration i Frankfurt, Tyskland. 15 000 personer deltog i en protest mot Copyrightdirektivet. Foto: Michael Debets
Demonstration i Frankfurt, Tyskland. 15 000 personer deltog i en protest mot Copyrightdirektivet. Foto: Michael Debets

Slutspurten är här i kampen om nya upphovsrättsregler på nätet. Vinner ”upphovsrättssidan” eller ”rädda internet-sidan”?

Publicerad

Tuffa ord väntar när EU-parlamentet i dag, tisdag, debatterar och röstar om regler som fått anhängare och motståndare att gräla i flera år.

I ena ringhörnan står främst internetaktivister tillsammans med några av de största nätbjässarna inom sociala medier. I den andra står konstnärer och skribenter _ men också stora förlag och tidningshus.

Deras kamp står om de nya uppdaterade regler kring upphovsrätten på nätet som EU vill få till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba utveckling.

Demonstrationer emot – tomma förstasidor för

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna nu går alltför långt och oroar sig för vad man kallar för länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Anhängarna ser de nya reglerna som en efterlängtad chans att stärka upphovsrättsinnehavarnas ställning.

Debatten om direktivet har pågått även långt bortom politikernas mötesrum. I Tyskland demonstrerade över 100.000 människor runt om i landet under helgen mot de nya reglerna.

”Rädda internet!” stod det exempelvis på plakaten i Berlin, München, Leipzig och andra städer.

I Polen kontrade landets tidningar i går med tomma förstasidor för att varna för konsekvenserna av ett nej.

”Kreatörer får inte tillräcklig ersättning för spridandet av sina verk på internet. De lever ofta i verklig fattigdom eller lämnar sitt yrke”, förklarades i ett manifest från bland andra tidningarna Rzeczpospolita och Gazeta Wyborcza.

Två svenska socialdemokrater ska rösta ja

De flesta svenska EU-parlamentsledamöterna har varit skeptiska till förändringarna och väntas i dag rösta nej.

”Illa utformat och riskerar att hämma innovation och tvärtemot syftet minska kultur- och informationsutbudet på internet”, säger exempelvis Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Några av socialdemokraterna går dock mot strömmen.

– Det är viktigt att stärka rättighetsinnehavarna. Vi har analyserat det här väldigt noga, vi har ställt alla viktiga frågor, vi har talat med jurister om det här. Och med alla dessa samlade försäkringar tycker jag att vi kan rösta ja, säger Jytte Guteland (S) till TT.

Därför kan EU:s upphovsrätt hota det fria internet

Striden har varit minst sagt infekterad.

Den EU-parlamentsledamot som är ansvarig för parlamentets arbete med förslaget, tyske CDU-politikern Axel Voss, har mordhotats. Hans partikamrat Daniel Caspary har i sin tur anklagat amerikanska nätjättar för att ha "köpt" demonstranter med hjälp av pengar.

– Det har varit en hetare debatt än vanligt, ja, konstaterar Jytte Guteland.

Dagens debatt i Strasbourg inleds klockan 9. Omröstningen beräknas ske runt 12.30.

Copyrightdirektivet

Ett direktiv som ska reglera intäkter och förmedling av upphovsrättsskyddat material på internet i Europa.

Två viktiga artiklar i direktivet:

11. Länklicens. Internetföretag som Google och Facebook måste betala licens för att få visa länkat material som är upphovsrättsskyddat.

13. Uppladdningsfilter. Internetföretag måste stoppa upphovsrättsskyddat material från att laddas upp, via exempelvis ett automatiskt uppladdningsfilter.