Digitalisering

EU utmanar Spacex – ska bygga eget satellitinternet

Foto: Paul Hennessy
Foto: Paul Hennessy

EU vill trygga internetuppkopplingen på avlägsna platser. Budgeten för projektet ligger på 63 miljarder kronor.

Publicerad

Spacex, Amazon och Oneweb är i full gång med att bygga globala satellitnätverk som ska kunna leverera internetuppkoppling. Nu går EU i samma spår. 

Satsningen klubbades igenom av EU-kommissionen under tisdagen, och ska nu godkännas av parlamentet och medlemsländerna. Den totala kostnaden beräknas till cirka 6 miljarder euro, dryga 63 miljarder kronor. 

Satellitnätverket är tänkt att ge tillgång till snabb, säker och tillförlitlig uppkoppling på platser där det i dag saknas utbyggda nät. Men kommissionen skriver att nätverket också kommer att ge global täckning och ska kunna användas av europeiska bolag världen över.  

– Rymdteknik är en förutsättning för vårt dagliga liv och vår säkerhet. Dagens initiativ kommer att ge säker och effektiv konnektivitet och gynna både allmänheten och regeringar. Rymdtekniken kommer att spela en viktig roll i Europas digitala omställning och göra oss mer konkurrenskraftiga, säger kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager. 

Byggstart nästa år

Nätverket är tänkt att börja byggas upp under nästa år, och ska vara redo att tas i bruk under 2025. Det ska sedan byggas ut med en lösning för säker kommunikation via kvantkryptering som ska vara i drift 2028.  

EU har sedan tidigare anlitat ett flertal företag, däribland Airbus, SES och Eutelsat, för att göra en teknisk förstudie för projektet, skriver Financial Times. Vilka tekniska lösningar som ska användas och vem som ska leverera dem återstår dock att se.  

Parallellt med satellitnätverket meddelar EU-kommissionen att de kommer att ta fram en EU-strategi för rymdtrafikledning. Något som anses viktigt när antalet satelliter i omloppsbana väntas öka i rask takt.