Digitalisering

Enkelt avlyssna satellittelefon

Satellittelefoner kan enkelt avlyssnas med hjälp av en kodnyckel som kan skapas på en timme.

Publicerad

Krypteringskoden som används i satellittelefoni världen över kommer från ETSI, European Telecommunications Standards Institute. Den har länge betraktats som säker. Satellittelefoni har använts för känsliga samtal inte minst under militära operationer för att kommunikationsmetoden har betraktats som säker. ETSIs algoritmer för kryptering kallas A5-GMR-1 och A5-GMR-2.

Forskare vid Horst Görtz institut för it-säkerhet vid Ruhruniversitetet i Bochum har använt hjälpmedel som enkelt kan anskaffas, och valt två populära satellittelefoner. Programvaruuppdatering för telefonerna laddades ned och krypteringstekniken kunde då analyseras.

Forskarna med Benedikt Driessen i spetsen kunde då konstatera att krypteringstekniken hade stora likheter med den som används för gsm-telefoni.

- Eftersom den krypteringen knäcktes för länge sedan kunde vi använda den kunskapen för vår attack, säger Driessen i ett pressmeddelande.

- Vi blev förvånade över den fullständiga bristen på säkerhetsåtgärder, som skulle ha försvårat vår attack, säger Carsten Willems vid Ruhruniversitetet.

Tyvärr finns det inga alternativa krypteringsmetoder till ETSIs båda algoritmer, konstaterar Ralf Hund vid institutionen för systemsäkerhet vid Ruhruniversitetet.

Den som vill känna sig säker på att samtal eller data inte avlyssnas vid satellitsamtal får vänta på att det kommer alternativa krypteringsmetoder, rekommenderar Ralf Hund.

Här beskriver forskarna hur avlyssningen gick till