Digitalisering

Ericsson varslar 2 200 personer i Sverige

I slutet av oktober presenterade Ericssons vd Hans Vestberg företagets delårsrapport på huvudkontoret i Kista. Rörelseresultatet för tredje kvartalet nådde inte upp till förväntningarna. Nu varslas 2 200 anställda. Foto: TT, Sverker Brundin
I slutet av oktober presenterade Ericssons vd Hans Vestberg företagets delårsrapport på huvudkontoret i Kista. Rörelseresultatet för tredje kvartalet nådde inte upp till förväntningarna. Nu varslas 2 200 anställda. Foto: TT, Sverker Brundin

Telekomjätten Ericsson varslar 2 200 i Sverige. <br/> Dessutom tvingas 850 konsulter bort.

Publicerad

Meddelandet kom från Ericsson på tisdagsmorgonen att bolaget varslar 2 200 personer.

Neddragningarna berör Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona. Verksamheten i Katrineholm kommer att avvecklas.

Strukturen inom den globala FoU-verksamheten ska förändras, uppger bolaget, genom att till exempel optimera arbetsflöden, sajter och antalet leverantörer.

Detta ska enligt uppgift öka effektiviteten.

Dessutom ska Ericsson dra ned på externa kostnader i form av konsulter. Generella neddragningar inom försäljning och administration kommer också genomföras.

– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm. Vi har sett fabrik efter fabrik läggas ner inom telekom och läkemedelsindustrin - som tidigare var svenska paradgrenar. Risken är att forskning och utveckling går samma väg om vi inte gör något och då har vi inte mycket kvar, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande i ett pressmeddelande.

– Vi ser med oro på det nya varslet från Ericsson och kommer att ge allt stöd vi kan till de medlemmar som drabbas, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande fårn Sveriges Ingenjörer.

Ericsson uppger att bolaget investerar i sin kärnverksamhet som består av mobil infrastruktur och telekomtjänster. Även inom utvalda tillväxtområden såsom Cloud, IP-nät, TV och Media, OSS och BSS samt Industry & Society pågår investeringar.

Efter beskedet kom ett ytterligare dråpslag. Förutom att 2 200 personer varslas så tvingas 850 konsulter bort från verksamheten.

Antal berörda per ort

  • Stockholm (1,125)
  • Katrineholm (400) (Verksamheten avses avvecklas helt)
  • Borås (200)
  • Göteborg (140)
  • Kumla (130)
  • Linköping (120)
  • Karlskrona (85)