Digitalisering

Ericssons nya utmanare rycker närmare

Koreanska Samsung ska bli nummer tre i världen på mobil utrustning för 4g till 2015. Bilden är från högkvarteret i Seoul. Foto: Lee Jin-man/Scanpix
Koreanska Samsung ska bli nummer tre i världen på mobil utrustning för 4g till 2015. Bilden är från högkvarteret i Seoul. Foto: Lee Jin-man/Scanpix

Kineserna Huawei och ZTE utmanar Ericsson sedan flera år. Nu närmar sig också uppstickaren Samsung, som tagit sitt första kontrakt på mobilsystem i Europa. -Vi har även presenterat vår systemportfölj för operatörerna i Norden, säger Michael Alström på Samsung i Norden.

Publicerad

Samsung har fått sitt första kontrakt någonsin på mobilsystem i Europa. Det sydkoreanska bolaget är ensam leverantör av 4g-utrustning till köparen, operatören Tre i Storbritannien.

Kineserna Huawei och ZTE utmanar Ericsson, något som få trodde skulle vara möjligt bara för fem år sedan. Nu kommer ytterligare en utmanare, sydkoreanska Samsung, ett av världens största företag.

Samsung är redan ett känt varumärke. Bolaget är störst i världen på mobiltelefoner, platta tv-apparater, färglaserskrivare och minneskomponenter. Men mobila nät har inte varit ett av Samsungs starkare kort.

Men Samsung har nya ambitioner för sina mobila nät.

-Vi ska vara bland de tre största på 4g (lte)-marknaden i år. Och vara bland de tre största på hela mobilsystemmarknaden 2015, sa IP Hong, marknadschef för Samsungs telekomsystem, till Ny Teknik på mobilmässan i Barcelona i februari.

Det nya kontraktet hos Tre i Storbritannien räcker inte för att uppnå den ambitionen. Tre är bara den fjärde största operatören i Storbritannien. Men det visar att Samsung menar allvar med att ta sig in i Europa. Här finns över hundra operatörer, som ännu inte bestämt sig för leverantör.

Ericsson är överlägset störst i världen på mobilsystem, med en marknadsandel på 38 procent. Tvåa är Huawei på 21 procent. Samsung som hittills främst varit aktiv i Asien och på några platser i USA, har inte ens tio procent av den globala marknaden. Uppgifterna gäller 2011 och kommer från välrenommerade analysföretaget Dell´Oro.

Samsungs europeiska organisation etablerades i början av året med huvudkontor i Storbritannien. Den nordiska organisationen saknar kompetens på mobila system, men experter har kallats in för att presentera Samsungs utrustning.

-Vi för en dialog med alla större operatörer i Norden, och har kallat in våra experter för att presentera vår produktportfölj, säljer Michael Alström, kontaktperson för mobila system på Samsung i Norden.