Digitalisering

Vestberg: Här är framtidens nyckeltekniker

Vd Hans Vestberg inledde dagens presskonferens med att peka ut tre nyckeltekniker för framtiden.

Publicerad

På onsdagen presenterade Ericsson sin rapport för årets första kvartal.

Ericssons vinst och rörelseresultat nådde inte upp till aktiemarknadens förväntningar.

Men vd Hans Vestberg inledde presskonferensen med att tala om de två stora mässorna i USA och i Barcelona tidigare i år, och vad han hört från sina operatörskunder under sina senaste resor.

Dessa möten har stärkt honom i sin tidigare uppfattning. Att världen går mot ”det uppkopplade samhället”, och att det är data och video som driver efterfrågan på mobilt bredband.

Han sa sig också vara övertygad om att det är tre områden som kommer att bli viktiga.

-SDN, de programvarudefinierade mobila näten, är en nyckelteknik. Liksom molnbaserade lösningar och teknik för kommunikation mellan apparater, M2M. Och vi är bra positionerade inom alla de områdena, försäkrade han.

Hans Vestberg tog också upp de kommande viktiga 4g-affärerna i Ryssland och Kina i början av sitt framträdande.

-Ryssland ligger närmare avslut. Där pågår redan kommersiella diskussioner. I Kina däremot testas 4g-nät, men inga förhandlingar har påbörjats.

Sedan var det dags för sifferexercisen.

Ericssons försäljning under första kvartalet uppgick till 52 miljarder kronor, vilket är 1,1 miljarder lägre än marknaden räknat med. Under samma period förra året sålde Ericsson produkter och tjänster för 51 miljarder.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 1,7 miljarder kronor, vilket är väsentligt lägre än aktiemarknadens förväntningar på 2,8 miljarder kronor.

Den viktiga bruttomarginalen stannade på 32,0 procent, vilket är en halv procentenhet lägre än förväntningarna. Under samma period förra året var marginalen 33,1 procent.

Det positiva i rapporten var affärsområdet Networks, som växer med 3 procent jämfört med samma period förra året, och håller rörelsemarginalen kvar på samma nivå som tidigare, 6 procent