Digitalisering

Ingenjörerna som hyllas på Ericssonstämman

Årets innovatörer på Ericsson: Bo Göransson, Henning Wiemann och George Jöngren. Foto: Cecilia Larsson
Årets innovatörer på Ericsson: Bo Göransson, Henning Wiemann och George Jöngren. Foto: Cecilia Larsson

På Ericssons bolagsstämma i Kista i eftermiddag visar Ericssonchefen Hans Vestberg upp "Årets innovatörer". Tillsammans ligger de tre innovatörerna bakom 292 patentansökningar. -Jättekul. Jag tappade hakan, säger George Jöngren, en av pristagarna.

Publicerad

Ericsson har över 20 000 ingenjörer som jobbar med forskning och utveckling. Varje år tilldelar företaget utmärkelsen Årets Innovatör till någon av dem. I år går priset till tre ingenjörer som jobbat med 4G.

Förutom ära och diplom får de tre pristagarna Ericssonaktier till ett värde av 5000 euro, ungefär 40000 kronor.

Årets tre vinnare är Bo Göransson, George Jöngren och Henning Weiman.

Georg Jöngren, som är senior forskare inom system och standarder för radio access, får utmärkelsen för sin utveckling av multiantenner i 4G.

-Det förbättrar kapaciteten i näten. Ökad datahastighet och tillförlitlighet, förklarar han.

Hans innovationer finns bland annat i dagens 4G-terminaler.

George Jöngren är 39 år. Han gick elektro på KTH, där han också doktorerade i signalbehandling. Han finns med på 104 patentansökningar och jobbar på Ericsson Research i Kista.

-Det är oerhört kul att få den här utmärkelsen. Jag tappade hakan när en av mina chefer ringde och berättade, säger han.

Vad gör dig till en bra innovatör?

-Jag är nyfiken, vill förbättra grejer. Tror också att jag är bra på att hitta svagheter i existerande lösningar. Och så har jag inspirerande samtal med mina kolleger, säger George Jöngren.

Bo Göransson, som är en expert inom multipla antennsystem, får också utmärkelsen för sitt bidrag till utvecklingen av antenner.

Han är 48 år, och pluggade teknisk fysik, elektroinriktning, i Linköping, samt har en doktorsexamen i signalbehandling.

-Det är klart att det är jättekul att mitt bidrag till Ericssons patentportfölj uppmärksammas. Det är ju inte så många egentligen som vet vad vi gjort, säger han.

Tredje pristagaren är Henning Wiemann, utvecklare på Ericsson i Aachen, Tyskland. Han får priset för sitt jobb med protokollen i 4G och utvecklingen av 4G (LTE advanced). Han är 37 år, elektroingenjör.

-Det är klart att jag är lycklig. Det är en stor ära. Det är inte många som fått den här utmärkelsen.