Digitalisering

Ericssons vd Hans Vestberg: Det här oroar mig mest

Regeringar måste ta fram en digital plattform, anser Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Helen Ahlbom
Regeringar måste ta fram en digital plattform, anser Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Helen Ahlbom

Hans Vestberg gav sin syn på nätneutralitet på Ericssons Innovationsdagar i Stockholm, och avslöjade vad som oroar honom mest.

Publicerad

Över 100 journalister och industrianalytiker har samlats på Ericssons Innovationsdagar i Stockholm.
Vd Hans Vestberg gav sin syn på utvecklingen framöver, som kan sammanfattas med att ”allt kommer att gå mycket fortare än tidigare”.

Han fick frågan hur han ser på nätneutralitet. Ska alla ha lika tillgång till nätet? Ska ingen tjänst ha prioritet i nätet framför en annan?

Vestberg ville inte svara ja eller nej på frågan,

- Den är för komplicerad för att svara ja eller nej på. Jag säger ja till nätneutralitet och jag säger nej till nätneutralitet, konstaterade han och gav följande exempel:

– Tänk på exemplet med självstyrande bilar, uppkopplade till nätet. De kommer kräva extremt korta svarstider, och då måste den trafiken prioriteras. Det är viktigt för samhället. Men, det är inte samma sak som att säga att inte alla ska ha tillgång till internet. För det tycker jag att alla ska ha.

Han fokuserade det mesta av sitt framförande på den stora förvandlingen av samhället och näringslivet orsakade av digitaliseringen. 

Hans Vestberg sa sig vara oroad över att inte alla regeringar inser den stora förändring som är på gång. De är vana att planera för vägar, sjukhus och skolor.

- Men nu måste de ta fram en digital plattform. Detta är superviktigt och det säger jag till alla jag träffar. Länder kommer att konkurrera med sin digital infrastruktur framöver.

Även Ericsson kommer förstås att behöva förändras medgav Vestberg.  Det finns många saker som oroar honom. Men en sak mer än andra.

- Det vi ofta diskuterar i ledningsgruppen är hur fort vi ska förändras. Det är en stor organisation vi har. Det får inte gå för snabbt, men inte för långsamt. Det är nog det mest utmanande just nu för oss, sa Vestberg.
Följ Ny Teknik på Facebook!