Digitalisering

Elon Musk: Gris har Neuralinks implantat i hjärnan

Foto: Susan Walsh/AP/TT
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Neuralinks gris Gertrude, som har fått ett implantat inopererat i hjärnan. Skärmklipp. Foto: Neuralink/Youtube
Neuralinks gris Gertrude, som har fått ett implantat inopererat i hjärnan. Skärmklipp. Foto: Neuralink/Youtube
Skärmbild. Foto: Neuralink/Youtube
Skärmbild. Foto: Neuralink/Youtube

Elon Musk och företaget Neuralink har inlett djuförsök med grisar. ”Som en Fitbit i skallen med ledningar.”

Publicerad

Teknik som får förlamade att röra sig, blinda att se, möjliggör telepati och att ladda upp minnen för framtida bruk.

Det står på önskelistan för Elon Musks företag Neuralink, som natten till lördagen, svensk tid, presenterade sina senaste framsteg.

–  Ja, jag tror att i framtiden kommer det att vara möjligt att spara och spela upp minnen, sade Musk.

Han har länge hävdat att en sammankoppling mellan den mänskliga hjärnan och datorer kommer att vara väsentlig för att vi inte ska bli omsprungna av artificiell intelligens.

Ett konkret mål är att göra det möjligt för ryggmärgsskadade att återfå rörlighet. Försök på människor kan starta tidigast 2021, sa Elon Musk i maj i år i en intervju med Joe Rogan.

Under presentationen berättade Elon Musk att en gris har fått Neuralinks implantat Link inopererat i hjärnan. Grisen, som heter Gertrude, fick implantatet insatt för två månader sedan.

”Som en Fitbit i din skalle med tunna ledningar” sa Elon Musk.

I presentationen visades hur hjärnaktivitet från grisen registrerades.

Disk i hjärnan överför aktivitet via bluetooth

Tanken är att en bit av skallbenet ersätts med en liten disk vars ledningar förs in på strategiska ställen i hjärnan. Den registrerar nervaktivitet som den sedan överför via bluetooth till exempelvis en vanlig smartphone.

Musk sade under sin presentation att sedan den första versionen av Link presenterades för drygt ett år sedan har den förenklats och krympt till samma storlek som ett större mynt, tjockleken är samma som skallbenet.

– Den passar rätt fint in i skallen. Du kan ha den under håret och ingen vet att den är där, sade Musk.

”Datakontroll i realtid av komplexa rörelser skulle imponera”

Tanken med presentationen var att locka nya medarbetare till projektet, men många experter är tveksamma till den excentriske entreprenörens futuristiska vision.

Det har gjorts försök med datorer och hjärnor tidigare. Tekniken för att läsa information som kommer från hjärnan har förbättrats, men att skicka den vidare till berörda kroppsdelar samtidigt har visat sig svårare. Att röra på armar och ben kräver att hjärnan skickar rätt signaler, medan hörsel och syn är beroende av att hjärnan tar in information.

Christopher James, professor i biomedicinsk ingenjörsvetenskap vid University of Warwick, säger att det är svårt att bedöma hur framgångsrikt Musks projekt kommer att bli.

– Vad skulle imponera på mig? Datakontroll i realtid över komplexa rörelser, upprepade och med få fel. Och att kunna röra på någonting och samtidigt göra något annat som att prata eller vissla, eller vad som helst!

Fakta: Elon Musk, en av världens rikaste

Elon Musk är född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay.

Musk som var företagets enskilt största aktieägare hade då aktier värda 165 miljoner dollar. Numera är han känd för elbils- och energiföretaget Tesla vars aktie rusat på börsen i New York de senaste åren och är nu värd runt 2|200 dollar. Musk står även bakom rymdsatsningen med bolaget Space X som i maj i år blev den första privata aktören att skicka ut astronauter i omloppsbana runt jorden.

Totalt beräknas Elon Musk ha en förmögenhet på över 100 miljarder dollar.

Källa: Bloomberg