Digitalisering

Electrolux vill att du ska prata med din ugn

Högtalaren Google Home, David Cronström och Robert Scutt har koll på degen.
Högtalaren Google Home, David Cronström och Robert Scutt har koll på degen.

Google och Amazon gör allt för att bli en del av varenda stor tillverkare. Electrolux är inget undantag.

Publicerad

Robert Scutt står och knådar en deg. Han vänder ansiktet mot Home, en smart högtalare från Google, och säger: ”Okej, Google, sätt ugnstemperaturen till 200 grader”. Googles digitala assistent lyssnar, tänker några sekunder, och svarar sedan lätt och ledigt: ”Absolut! Sätter temperaturen till 200 grader”.

– När ens händer är kladdiga vill man inte gärna ta i en massa saker. Att då i stället använda rösten är väldigt enkelt, säger Robert Scutt.

Nu står inte Scutt i sitt eget kök, utan i en inglasad monter i jättemontern hos Electrolux. Men det som sker här sker samtidigt på hundratals andra platser runt om på teknikmässan Ifa i Berlin. De stora tillverkarna av vitvaror, tv-apparater, robotdammsugare, högtalare och, tja, egentligen vilken pryl det än är, satsar tungt på Googles och Amazons digitala assistenter. Google-medarbetare i vita snickaroveraller är utspridda lite varstans på mässans 161200 kvadratmeter, för att bistå med information om vad en Google Assistant är och vad den kan göra.

Efter en stund säger Robert Scutt: ”Okej, Google, stäng av ugnen”. Google-assistenten svarar: ”Uppfattat! Stänger av ugnen”. Bakom Scutt slocknar ugnen i fråga, en Combisteam Pro Smart, som har inbyggd kamera och kostar norr om 25000 kronor.

Robert Scutt, som är chef för uppkopplade enheter på Electrolux, säger att den som vill ta det ett extra varv förstås kan arrangera så att hemmets uppkopplade lampor – om sådana installerats – kan anta en speciell färg när maten är klar.

Röststyrning är nästa steg i utvecklingen

Enligt David Cronström, strategi- och innovationschef på Electrolux, är ugnen bolagets andra produkt att föras samman med en röstassistent. Ifjol lanserade de en luftkonditionerare på den amerikanska marknaden, kompatibel med Amazon Alexa.

– Vi tror på röst som gränssnitt. Just nu gör vi framförallt fjärrkontroll, men man kan tänka sig att man erbjuder vägledning genom recept. Att man har som sin egen souschef hemma. Vi kan ta den kunskap vi på Electrolux har om matlagning, städning och tvätt in i hemmet, David Cronström.

Sedan en tid går det förstås att kontrollera och övervaka många av Electrolux produkter via en app i telefonen. Men som Ifa visar är röststyrning nästa steg. Det kan fortfarande kännas främmande i Sverige, där smarta högtalare inte lanserats med stöd för svenska än. Men på andra marknader, inte minst i USA, har exempelvis Amazon Echo och Google Home gjort stor succé. Att Electrolux inledningsvis valt att satsa på Google Assistant i Europa beror på att den än så länge har stöd för fler språk, inklusive svenska.

– Lokalt språk är viktigt, det gör skillnad, säger David Cronström.