Digitalisering

Ska spela dataspel i riksdagen

Ikväll gör riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) sin debut på Twitch. Foto: Hamid Ershad Sarabi
Ikväll gör riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) sin debut på Twitch. Foto: Hamid Ershad Sarabi

Riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) tänker börja spela dataspel på jobbet. I direktsändning dessutom. ”Politiker ska finnas där människor är”, säger Nordin.

Publicerad

Ikväll gör Rickard Nordin sin debut på Twitch. Sajten är en kombination av tv-kanal, mötesplats och social media. Mycket av innehållet går ut på att en spelare direktsänder sitt eget spelförlopp. En kamera filmar samtidigt spelaren själv, som på så sätt har direktkontakt med sin publik. Tittarna kan chatta med spelaren under sändningen.

Twitch har funnits i sex år och har nästan tio miljoner aktiva användare varje dag. Dessa tittar på kanalens sändningar i genomsnitt 106 minuter per person och dag. Varje månad har kanalen två miljoner unika sändare. För tre år sedan köpte Amazon Twitch för omkring 9,3 miljarder kronor.

Ett av de mest populära spelen bland Twitch-tittare heter Hearthstone, från World of Warcraft-utvecklaren Blizzard. Det är just Hearthstone Rickard Nordin tänker spela i sina sändningar, samtidigt som han är redo att svara på frågor om sitt arbete i riksdagen.

– Jag tänker sända varje tisdagskväll. Det passar bra att ta det direkt efter att alla partier haft sina gruppmöten.

Läs mer:

Nordin säger att tittarna är välkomna att ställa vilka frågor de vill, men gissar att många av dem kommer att handla om en av hans hjärtefrågor: e-sport.

– En av de stora anledningarna till att jag gör detta är att e-sporten är otroligt eftersatt. Den har inte alls fått det erkännande den förtjänar och behandlas inte likvärdigt med andra sporter.

E-sport är, något förenklat, när spelare på professionell nivå tävlar mot varandra i dataspel. Många brukar lyfta fram de populära arrangemangen, som svenska Dreamhack, och de allt större prispengarna som ett kvitto på e-sportens betydelse. Men Nordin poängterar att e-sporten också är en gräsrotsrörelse som förenar lagidrott och föreningsliv i en digital miljö.

Läs mer:

Rickard Nordin är född 1983 och är således uppvuxen i en värld där dataspel alltid varit en del av kulturutbudet. Hans beslut att börja direktsända på Twitch har väckt nyfikenhet bland de äldre kollegorna i centerpartiet. Tanken är att bjuda in dem att delta i sändningarna. Förhoppningen är att partiledaren själv dyker upp vid något tillfälle.

– Jag ska absolut bjuda in Annie Lööf, säger Nordin.