Digitalisering

Snart tillåtet att fota med drönare igen

En drönare från Go Pro. Foto: All over press
En drönare från Go Pro. Foto: All over press

Från den 1 augusti är det åter tillåtet för företag och privatpersoner att flyga drönare utrustad med kamera. Datainspektionen nämner dock flera situationer då filmningen i stället kan strida mot personuppgiftslagen.

Publicerad

Riksdagen har beslutat om ett undantag i kameraövervakningslagen. Det innebär att företag och privatpersoner från den 1 augusti åter får fotografera med drönare utan tillstånd. Myndigheter omfattas dock fortfarande av lagen.

Datainspektionen påpekar i ett pressmeddelande att personuppgiftslagen i stället är den reglering man som fotograf måste förhålla sig till. ”Filmning med drönare är då som huvudregel tillåten så länge den inte är kränkande för de personer som filmas”, skriver myndigheten.

– Den som är ansvarig för filmandet måste göra en bedömning av om filmningen kan vara kränkande och måste i så fall avstå från att använda drönaren, förklarar Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen.

Myndigheten tar upp en rad exempel på faktorer som påverkar bedömningen: Syftet med och behovet av filmningen, graden av integritetstrång, alternativa lösningar, tiden och omfattningen av filmningen, vilken information som ges till de som kommer att filmas, hur länge uppgifterna sparas och hur många som ges tillgång till inspelat material.

– Att använda drönare på badplatser eller för att filma in i någons privata bostad eller trädgård är exempel på filmningar som kan vara kränkande i lagens mening. Det är givetvis kränkande att filma någon med en drönare i syfte att förfölja eller skandalisera personen ifråga.

En viktig sak att tänka på är också flygplatsernas kontrollzoner, där drönarflygning inte är tillåten utan tillstånd. Större delen av Stockholm är till exempel  en kontrollzon på grund av Bromma flygplats. Mer information finns på Transportstyrelserns hemsida.