Digitalisering

Digitalradions intåg: 10 miljoner radioapparater till tippen

DAB-radiomottagare Pure Evoke-3. Foto: Pure
DAB-radiomottagare Pure Evoke-3. Foto: Pure
Mats Lewan.
Mats Lewan.

FM-nätet skulle kunna släckas ner 2022, enligt ett förslag i digitalradioutredningen. Så vad händer då? Måste jag byta alla radioapparater? Hur gör jag i bilen? Och vad är digitalradio? Digital Tekniks Mats Lewan har svaren.

Publicerad

Vad skiljer digitalradio från analog radio?

Det är som skillnaden mellan vinyl och cd. Istället för att låta radiovågorna transportera en analog avbild av ljudvågorna så översätts ljudvågorna till ettor och nollor, och det är den digitala informationen som överförs. I mottagaren finns en omvandlare från digital till analog information. Själva radiovågorna är som förut – en bärvåg på en viss frekvens som bär informationen.

Vad är DAB?

Det är standarden som används för den digitala kodningen av sändningarna. Sedan 2011 används DAB+ som är en förbättring av kodningen, baserad på komprimeringsstandarden MPEG4, samt kodningstekniken AAC+ som utvecklats av svensken Lars Liljeryd och bolaget Coding Technologies. Den så kallade bithastigheten är 192kbit/s.

Finns det redan?

Ja, digitalradio har sänts på prov i olika former i Sverige sedan 1995, främst av Sveriges Radio. I dag är befolkningstäckningen 35 procent. Nätet är "marksänt", det vill säga att man sänder från markbaserade sändarstationer med radiomaster, precis som FM-bandet.

Vilka fördelar har digitalradio för mig som lyssnare?

Det ger bättre ljudkvalitet och mindre brus. Sändningen innehåller allmän programinformation och exempelvis namn på låtar, som kan visas på en skärm. Olika typer av meddelanden kan skickas till lyssnarna, sorterade efter typ och språk. Det finns också möjlighet att sända 5.1-ljud enligt formatet MPEG surround.

Och för samhället?

Fler kanaler får plats på ett visst frekvensutrymme.

Så det blir plats för fler kanaler på gamla FM-bandet?

Nja, DAB-radio sänds på ett annat band, 174 – 240 MHz. Där blir det plats för en massa kanaler, både kommersiella och för Sveriges Radio. Det blir också enklare för mindre kanaler att sända nationellt.

Och FM-bandet kan användas till annat?

Nej egentligen inte. Bandet 87,5 – 108 MHz är internationellt avsatt för just FM-radio, så det blir trassel med grannländerna om vi använder det till annat. Möjligen kan det användas för teknik med låg effekt, men det är att slösa bort bandets goda egenskaper för räckvidd. Dessutom säger PTS att det inte finns någon efterfrågan.

Nähä. Några andra fördelar då?

Ja, DAB-sändarna drar mindre ström. Sveriges Radios sändningar skulle kräva 77 procent mindre energi, en beräknad minskning från dagens 18600 MWh till 4300 MWh per år. Per kanal räknat kräver FM-radio 16 gånger mer energi än digitalradio.

Men radioapparaterna då, drar inte de mer ström?

Nej, enligt utredningen drar en DAB-mottagare i snitt 3,75 watt mot 4,69 watt för en FM-mottagare. En övergång till DAB-radio i Sverige skulle ge en besparing på omkring 1300 MWh per år.

Kan jag använda min gamla radio?

Nej, du behöver köpa en ny radio. Det finns en hel del modeller att välja på. Och DAB-radiomottagare brukar kunna används för FM-radio också. De fungerar precis som en vanlig radioapparat – man väljer kanal och lyssnar.

Oj då, hur många radioapparater måste bytas i Sverige?

Utredningen räknar med mellan två och tre radioapparater per hushåll, sammanlagt omkring 10 miljoner apparater.

Och var ska de ta vägen?

De slängs. Om alla slängs under ett år skulle det ge en ökning med tre procent av den totala mängden elektronikavfall.

Men hur är det med bilradion?

Ah – ett krav för att släcka ner FM-nätet är att det finns "ekonomiskt och praktiskt rimliga möjligheter att konvertera analoga bilradiomottagare för DAB+".

Jaha, och hur gör man det?

Det finns tre sätt.

Enklast är en lös DAB-mottagare i bilen som tar emot radiosändningarna. DAB-mottagare kan antingen skicka ut signalen igen med en svag FM-sändare som den gamla radion kan ta emot, eller anslutas med sladd till den gamla radions ingång för mp3-spelare, om det finns någon. Det kostar mellan 800 och 3300 kronor.

Mellanläget är att installera en sådan adaptermottagare permanent, så att den exempelvis kan styras av reglage på ratten. Då tillkommer installationskostnad.

Dyrast är att byta till en ny radio, som då måste vara anpassad till bilens övriga informations- och underhållningssystem. Kostnad mellan 3400 och 17 000 kronor, plus installation.

Ok. Hur många bilar handlar det om?

Om man räknar med en del förnyelse av fordonsparken under en övergångsperiod skulle det beröra omkring 3,5 miljoner fordon år 2022.

Jaha. Så när släcks FM-nätet ner?

Ännu är inget beslut fattat, men förslaget är att det sker tidigast 2022 och senast 2024, beroende på några villkor kring utbyggnad och hur mycket det används.

Hur är det i andra länder då?

Flera länder bedriver DAB-sändningar. Mest utbrett är det i Storbritannien där det finns DAB-radiomottagare i 45 procent av hushållen och 42 procent av nya bilar.

Är det något land som ska släcka FM-nätet?

Nej. Storbritannien hoppades ta beslut om nedsläckning till 2015, men nu säger kulturministern Ed Vaizey att han inte kommer att besluta om nedsläckning förrän fler lyssnare är med på förändringen. (Uppdaterat: I mars 2015 kan Norge ta beslut om nedsläckning 2017, om vissa villkor är uppfyllda 1 januari 2015).

Här finns digitalradioutredningen


Följ Ny Teknik på Facebook!