Fordon

Premiär för dieselhybrid 2011

Peugeot 3008 hybrid4, den första dieselhybriden.
Peugeot 3008 hybrid4, den första dieselhybriden.

Bensinhybrider har dominerat sedan Toyotas första Prius för 13 år sedan. Men nästa år kommer första dieselhybriden, och den blir fransk.

Publicerad

Peugeot lanserar under nästa år sin lilla familjebuss 3008 i en dieselhybridversion, som därmed blir den första dieselhybriden i världen. Bilen har en common-raildiesel på 120 kW som driver framhjulen och en elmotor på 27 kW, som driver där bak.

Automatiskt fördelas insatsen från förbränningsmotor och/eller elmotor. Koldioxidutsläppen anges till 99 g/km.

Ytterligare tre modeller ur Peugeots program ska använda tekniken, liksom kollegan Citroën, som ingår i samma koncern, uppger tidningen Handelsblatt.

Förutom de franska tillverkarna står flera tyska på kö för dieselhybridlösningar. Både Daimler, BMW och Volkswagen kommer med en kombination av dieselmotorer och elmotorer.

Orsaken till att dieselhybridlösningarna har dröjt är att tekniken utvecklades och kom i produktion i Japan, där dieseldrivna personbilar inte är populära. Dessutom har USA-marknaden varit en succé för japanska hybrider, och inte heller där är dieseldrift särskilt populär.

Först när hybridlösningar utvecklas i Europa blir kombinationen diesel- och eldrift intressant, eftersom dieselmotorer i många europeiska länder är avsevärt mer populära än bensinmotorer.