Populärteknik

Revolutionerande? Dell har byggt en laptop som faktiskt går att laga

Foto: Dell
Foto: Dell
Foto: Dell
Foto: Dell

Concept Luna är något så futuristiskt som en bärbar dator som är enkel att reparera och återvinna. Datorn skulle kunna minska koldioxidavtrycket för en laptop med 50 procent

Publicerad

En gång i tiden fanns bärbara datorer som gick att fixa själv. Du kunde byta delar, sätta in en ny hårddisk eller mer ram. Men jakten på mer slimmade laptops har lett till att de blivit allt svårare att laga och uppgradera när komponenter löds eller limmas fast i chassit och i varandra. 

Nu försöker sig Dell på att vrida tillbaka klockan lite, utan att tumma på estetiken och bärbarheten. Bolagets konceptdator Luna har en modulär och energisnål design, och ska vara enkel återvinna.  

Det finns en hel del coola detaljer. Tangentbord, skärm, batteri och andra komponenter går att avlägsna och byta ut för hand – det behövs inte ens en skruvmejsel. 

Krymper komponenterna

Moderkortet är har krympts med 75 procent och är mer energisnålt än på en konventionell laptop. Det har också placerats i datorns lock, bakom skärmen. Det ska ge en effektiv passiv kylning, och inga fläktar behövs. 

Detta, och ett antal andra energisparande åtgärder, ska enligt Dell bana väg för att datorn kan klara en hel arbetsdag på en laddning – trots att storleken på batteriet krymper.  

Dell har tillverkat ett fåtal exemplar av Concept Luna, med okända specifikationer. Men datorn är än så länge mycket på idéstadiet. Om den serietillverkades bedömer Dell att den skulle kunna ha runt 50 procent lägre koldioxidavtryck under sin livstid än en konventionell laptop.   

Mer sannolikt är att vissa av designvalen successivt plockas upp och implementeras i nya datormodeller. Dells designchef säger till The Verge att han tror att många av idéerna från Luna blir verklighet under det kommande decenniet, så vi lär vackert får vänta ett bra tag på att klicka hem en Koncept Luna-liknande dator.