Digitalisering

Stora böter väntar techjättarna som inte stoppar ”fake news”

Fejkad video. Tidigare presidenten Barack Obama är en av dem som utsatts för 'deepfakes'. Foto: WNYC Studios
Fejkad video. Tidigare presidenten Barack Obama är en av dem som utsatts för "deepfakes". Foto: WNYC Studios

Alphabet, Facebook, Twitter och andra techbolag måste göra mer för att stoppa falska nyheter, enligt kommande skärpta EU-regler.

Publicerad

Begreppet ”fake news” hamnade på mångas radar efter USA-valet 2016, där Donald Trump valdes till landets 45:e president. Under 2017 kom det fram att tusentals falska nyheter och politiska annonser spridits via sociala medietjänster som Facebook och Twitter.

Problemet riskerar att växa

Ett år senare, 2018, presenterade EU en rapport om falska nyheter, eller ”online-desinformation”, där det bland annat slås fast att problemet riskerar att fortsätta växa om EU inte gör något åt det.

Röst Foto: Pixabay
Röst Foto: Pixabay

Rapporten förslog också att man ska ta fram en ”principiell uppförandekod” som alla sociala mediebolag och nätverk måste förhålla sig till – även om det inte handlar om bindande lagar.

Mångmiljonbelopp i böter

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att dryga böter väntar för internationella techbolag om dessa bolag inte tar till skarpa åtgärder för att motverka spridningen av fake news, så kallade "deep fakes” och falska konton, som delar ”demokratistörande budskap” på sociala medieplattformarna.

Bötesbeloppen som väntar techjättar som inte agerar kan landa på upp till sex procent av bolagens globala omsättning, enligt Reuters.

EU:s uppförandekod, som väntas publiceras på torsdag, ska kopplas ihop med det kommande lagpaketet, som ska ge en striktare kontroll av innehållet på nätet.

Så skapas fejkade videoklipp

”Deep fakes” är digitalt manipulerade videoklipp och bilder som skapas med hjälp av bland annat maskininlärning.

Tidigare har ledande forskare varnat för hur den här typen av material kan användas till att sprida falska budskap och desinformation i valkampanjer.