Opinion

Wikileaks ett hot mot våra soldater

John Daniels, chef för den militära säkerhetstjänsten, är orolig för venska soldaters säkerhet i Afghanistan efter Wikileaks avslöjande. Foto: Mats Nyström/Combat Camera

DEBATT. John Daniels, chef för den militära säkerhetstjänsten Must, varnar för attacker från talibaner och kriminella efter Wikileaks publiceringar av hemliga dokument. Han efterlyser ett ”dubbelkommando” för att säkra militärens it-system med stora mängder hemligt material.

När Wikileaks offentliggör hemliga handlingar från Afghanistan avslöjas inte bara att det finns brister i skyddet runt de hemliga uppgifterna, publiceringen kan också innebära en direkt livsfara för enskilda personer.

Information som rör Försvarsmaktens verksamhet ger en motståndare underlag för taktikanpassning och motåtgärder. För att skyddet av personalen skall fungera och vara effektivt måste det i många fall vara hemligt. Röjs vårt skydd och våra planer blir vi sårbara för attacker från talibaner och kriminella, som har en annan agenda för Afghanistan än det internationella samfundets.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här