Digitalisering

Fler datahallar i kyliga Norrbotten

Facebook planerar att bygga en ny datahall i Luleå precis intill den befintliga. Foto: Facebook
Facebook planerar att bygga en ny datahall i Luleå precis intill den befintliga. Foto: Facebook

Ivrigt påhejade av lokala politiker bygger allt fler internationella IT-bolag datahallar i Norrbotten.

Publicerad

Politikerna säger att landsändan fått en ny basindustri, men utvecklingen hotas av den höga svenska elskatten.

Det gav eko över hela världen när Facebook för ett par år sedan avslöjade att bolagets första datacenter utanför USA skulle byggas i Luleå. Det var många som undrade varför. Svaret från Facebook var: stabil försörjning av grön energi, bra internetinfrastruktur, bra kommunikationer med flygplats, utbildad personal och ett universitet. Ytterligare ett skäl är att den arktiska luften är närmast gudasänd för att kyla ner varma datahallar.

Facebook går nu vidare genom att bygga ytterligare en serverhall och har på senare tid fått sällskap av brittiska Hydro 66, som säljer datakapacitet, och bitcoinbolaget KNC Miner som nu avslöjar att det bygger ut. Totalt är fem hallar klara eller under byggnation.

Kommun- och landstingspolitikerna i Luleå, Piteå och Boden har startat samarbetsorganet Node Pole, vars huvuduppgift är underlätta nya lanseringar. Vid sidan av allt annat försöker Node Pole jaga på tjänstemän och politiker så att spadarna kan komma i jorden så snabbt som möjligt. Det låter lite som att man skapar en gräddfil åt de internationella IT-bolagen.

– Inte riktigt. Men vi försöker vara väldigt lyhörda och förstå vad bolagen har för behov och vilka frågor de vill ha svar på när det gäller elkapacitet, mark och infrastruktur. Det gäller att ha ett extremt fokuserat erbjudande, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå och ordförande i Node Pole.

TT: Men är det rätt att kalla det en ny basindustri?

– Vi tycker att det är det vi håller på att skapa. Det som händer nu är precis det som tidigare hänt runt gruvorna och stålet, nämligen att de drar till sig en mängd underleverantörer och konsultbolag, säger Nordström som drömmer om 20 datahallar i en inte allt för avlägsen framtid.

Hotet mot expansionen är den svenska elskatten, påpekar han. Facebook tvingas varje år betala omkring 30 miljoner kronor mer i elskatt än Google som valt att lägga en stor anläggning i Finland, enligt Nordström.

– Ska finnarna inte bli de stora vinnarna så måste helt enkelt en skattesänkning komma på plats.

Elförsörjningen är helt central för IT-bolagen som med sina datahallar står för omkring 2 procent av världens energikonsumtion. De allra flesta har en naturvänlig profil och grön el är därför ett grundkrav. Elleveranserna måste också vara extremt tillförlitliga. Hydro|66 gjorde vid lanseringen stor sak av att deras datahall låg 500 meter från vattenkraftverket i Boden, vars nät varit utan avbrott sedan 1979.

– Det är samma typ av krav som många andra basindustrier ställer. Det är förstås krävande och något som vi behöver jobba hårt för att möta. Vi jobbar också hårt för attrahera den här typen av företag till Sverige, säger Oskar Almén, affärsutvecklare på Vattenfall som nu befinner sig i USA för att locka nya kunder till Norrbotten.

Gilla Ny Teknik på Facebook