Digitalisering

Stordator med floppy styr USA:s kärnvapen

Från vänster en 8 tums floppy, en 5 1/4 samt en 3 1/2-tums. Foto: Wikimedia
Från vänster en 8 tums floppy, en 5 1/4 samt en 3 1/2-tums. Foto: Wikimedia

En gammal IBM Series 1 minidator som använder floppydiskar samordnar USAs kärnvapenanvändning, konstaterar förskräckt den amerikanska riksrevisionen.

Publicerad

(Uppdaterad) U.S. Government Accountability Office, GAO, motsvarande vår Riksrevision, har undersökt var allt mer pengar läggs på underhåll av it-system i den amerikanska förvaltningen – och har kommit till skrämmande resultat.

Underhåll och drift av gamla system har blivit allt dyrare och tär på resurserna att investera i moderna it-anläggningar.

GAO hittade näst intill ofattbart gamla it-system, flera av dem med över 50 år på nacken. I vissa av dem används fortfarande 8 tums floppydiskar för datalagringen, till exempel i det minidatorsystem IBM Series 1 som försvarsdepartementet använder för samordning av landets kärnvapeninsatser, som interkontinentala robotar, kärnvapenbestyckat bombflyg och tankningsplan.

Här har myndigheten åtminstone en plan för att uppdatera datalagringstekniken till slutet av 2017.

Skatteverket använder datorsystem som är äldre än 56 år. Till dessa IBM-maskiner skrivs kod fortfarande i assembler. Skattemyndigheten har inga planer på uppdatering av systemet.

Andra myndigheter kör omkring 50 år gamla maskiner och programmerar i Cobol. Justitiedepartementet kör ett 35 år gammalt system som använder Cobol, men även Java. Där planeras en uppdatering vara klar i september i år.

GAOs rapport i korthet här.