Karriär

Därför ska du titta in i kameran under videomötet

I en enkätstudie har cirka 4000 deltagare fått titta på ett antal skärmdumpar där personer hade olika kroppsspråk under ett videomöte. Foto: Pexels
I en enkätstudie har cirka 4000 deltagare fått titta på ett antal skärmdumpar där personer hade olika kroppsspråk under ett videomöte. Foto: Pexels

Vill du uppfattas som trevlig, trovärdig och närvarande under ett digitalt möte? Se då till att inte sväva iväg med blicken, fäst den istället på kameran.

Publicerad

Ett forskarteam vid Stanford-universitetet och Göteborgs universitet har undersökt hur kroppsspråk och kameravinklar påverkar hur andra uppfattar oss under videomöten. 

I en enkätstudie har cirka 4000 deltagare fått titta på ett antal skärmdumpar där personer hade olika kroppsspråk under ett videomöte. De tittade bland annat in i kameran, såg på andra eller tittade åt sidan. De satt också på olika avstånd och även kameravinklarna varierade.

Studiedeltagarna fick sedan bedöma i vilken grad personerna på bilderna upplevdes som exempelvis sociala, sympatiska, trovärdiga eller hotfulla. 

Resultatet visar att ett vinnande recept tycks vara att ha blicken fäst på kameran. 

– För att uppfattas som mer sympatisk och närvarande i diskussionen ska man titta rakt på kameran, inte på de andra deltagarnas ansikten eller åt sidan. Kameran ska också vara placerad i minst ögonhöjd för att det ska bli en hög kameravinkel, säger forskaren Géraldine Fauville vid institutionen för pedagogik vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

I en tidigare stor enkätstudie har forskargruppen tittat på mekanismer bakom Zoom-trötthet, något som Ny Teknik har berättat om i en artikel. Den aktuella studien har dock velat undersöka mer positiva aspekter av videomöten, och vad vi själva kan göra för att andra mötesdeltagare ska få en bra uppfattning om oss.

Studien ”Impression formation from video conference screenshots: The role of gaze, camera distance and angle” är publicerad i tidskriften Technology, Mind and Behaviour.