Energi
Dansk tusenfoting ska tämja vågkraften
Efter tre års tester sjösätter danska Wavestar Energy en fullvuxen prototyp av sitt nya vågkraftverk. Premiären sker lagom till FNs toppmöte om klimatet i Köpenhamn.
- Vi är det vågkraftbolag som testat vår teknik längst i havet, nu tar vi steget från mindre modeller till en riktig anläggning, säger Jeanette Hylleborg på Wavestar Energy i danska Hellerup.
Vågkraftverket består av en 40 meter lång plattform, utrustad med halvcirkelformade bojar på båda sidorna.
Än så länge är det bara en sektion med två bojar som monterats i vattnet utanför hamnstaden Hanstholm i nordvästra Danmark.
När den första sektionen kompletterats med ytterligare en blir kraftverket cirka 75 meter långt med 20 bojar som kan nå en effekt på totalt 500 kW.
På håll kommer det attlikna en tusenfoting som böljar fram över havet.
Tusenfotingens fötter gör jobbet
Wavestars bygger på att bojarna - ”tusenfotingens fötter” - pressas uppåt av vågorna och därmed ökar trycket i en cylinder (”tusenfotingens ben”).
En kolv pressar olja i cylindern till ett tryck på 200 bar. Trycket driver sedan en hydraulisk motor, som producerar elektricitet.
- Just nu kan vi få ut 25 kW per boj, men vi arbetar på att fördubbla effekten. Det skulle göra att vågkraftverket kan komma upp i 1 MW, lika mycket som ett mindre vindkraftverk, säger Jeanette Hylleborg.
Tre års tester på västkusten
De senaste tre åren har Wavestar haft en testrigg i skala 1:10 i drift i inne i havsbukten Nissum Bredning på Danmarks västkust.
Maskinen har en effekt på 5,5 kW, är kopplad till elnätet och genererar tillräckligt med ström för att täcka behovet hos två vanliga enfamiljshus, enligt Wavestar.
Det mindre verket (24 meter långt) ligger i ett ganska skyddat område och är anpassat för ett vattendjup på två meter.
Ut på sju meters djup
Det nya, större verket ska placeras på sju meters djup utanför hamnstaden Hanstholm på Danmarks blåsiga nordvästra kust.
Placeringen betyder högre vågor, möjlighet att producera mer el – men också ökad risk för skador på utrustningen.
- Men vår nuvarande anläggning har klarat femton stormar utan skador, eftersom vi kan hissa upp bojarna ur vattnet när vågorna blir för stora, säger Jeanette Hylleborg.
Den kompletta 500 kW-anläggningen ska vara helt färdig och redo att säljas 2010 eller 2011, enligt Wavestar.
I framtiden vill Wavestar bygga 150 meter långa plattformar med bojar som har dubbelt så stor diameter om i dag. Det skulle kunna ge effekter på uppåt 6 MW, lika mycket som de största havsbaserade vindkraftverken ligger på i dag.