Industri

Danisco sugen på orm

Enzymer från ormar och spindlar kan göra stor nytta i matfabriken. Det tror danska livsmedelsföretaget Danisco.

Publicerad

Danisco har fått motsvarande 32 miljoner svenska kronor av danska strategiska forskningsrådet för att undersöka substanser från ormar, spindlar och köttätande växter. Målet är att hitta nya kraftfulla enzymer. Det rör sig exempelvis om de ämnen som spindlar sprutar in i flugor för att göra dem flytande och lätta att äta.

– De här matsmältningsenzymerna är mycket effektiva och vi vill väldigt gärna undersöka mekanismerna bakom dem, säger Charlotte Poulsen på Daniscos division Genencor Enzyme i ett uttalande.

Den danska livsmedelsjätten samarbetar i projektet med bland annat Arla Foods samt forskningsinstitut i Finland, Polen, Brasilien och Kina.

Om fyra år räknar gruppen med att ha hittat de enzymer som är mest lämpade att använda kommersiellt. Bland tänkbara tillämpningar nämns produktion av livsmedel och djurmat såväl som tvättmedel och katalysatorer i olika processer.

Gruppen ska även undersöka bioaktiva peptider som enzymerna frisätter. Dessa kan ha olika hälsoeffekter exempelvis genom att stärka immunförsvaret eller sänka blodtrycket.