Fordon

Mercedes egen ”gigafabrik” utmanar Tesla

Teslas Gigafactory. Foto: Tesla
Teslas Gigafactory. Foto: Tesla

Nu kommer Europas svar på Teslas enorma batterifabrik. Angela Merkel har invigt bygget av Daimler AG:s anläggning söder om Berlin. Över tid kan investeringen innebära att elfordon får en lägre prislapp än konventionella bilar.

Publicerad

Tesla började bygget av sin ”Gigafactory” i Nevada 2014. Namnet anspelar på att den årliga batteritillverkningskapaciteten kommer att ligga på 35 gigawattimmar. 1GWh motsvarar en miljard watt förbrukade eller producerade under en timme. Fabriken ska möta Teslas planerade tillverkningshastighet på 500 000 bilar om året, under den senare delen av årtiondet. Stordriftsfördelar kommer dessutom sänka batteripriserna markant. Tillverkningen ska dra igång i år, och anläggningen kommer nå full kapacitet under 2018.

Nu utmanas Tesla av Europa, och Daimler AG. Angela Merkel har öppnat bygget av Mercedes anläggning i den östtyska staden Kamenz. Under invigningen konstaterade förbundskanslern att den tyska bilindustrin måste göra stora investeringar för att inte hamna på efterkälken avseende skiftet till elbilar.

– Vi behöver ha en långsiktig horisont och företag som investerar i framtiden. Det är viktigt att den elektriska mobiliteten blir redo för marknaden så snabbt som möjligt, sade Angela Merkel vid byggstarten.

Daimlers fabrik beräknas kosta 500 miljoner euro, vilket är mindre än vad Tesla har investerat på området. Anläggning 13 mil söder om Berlin ska producera litiumjon-batterier för Mercedes och Maybach, men även tillverka enheter för lagring av el från vind- och solkraft. Stordriftsfördelar samt det faktum att flera branscher suktar efter produkten innebär att batteripriserna kommer sjunka markant. Detta kommer i sin tur göra elbilarna väldigt konkurrenskraftiga.

– När batterierna blir billigare och mer effektiva kan det innebära att elbilarnas prislapp bli mindre än för motsvarande fordon med förbränningsmotorer – till år 2030, säger Nikolas Soulopoulos, en av Bloombergs analytiker.

Man räknar med att den globala kapaciteten för batteriproduktion kommer mer än fördubblas till år 2021 – från dagens 103- till 278 gigawattimmar. Fler batterifabriker är planerade, bland annat i Polen, Ungern – och förhoppningsvis Sverige.

Vi kan få Europas största batterifabrik, med en budget på 40 miljarder kronor Energibolaget Northvolt har granskat åtta orter i Sverige och två städer i Finland. Bland dessa orter ska två få dela på anläggningen. Kommunerna är Göteborg, Luleå, Malmö, Västerås, Skellefteå, Norrköping, Gävle, och kombinationen Mariestad/Skövde. Till detta kommer finska Vasa och Kotka-Hamina.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!