Fordon

Ny airbag-väst ska skydda cyklister

Foto: Helite
Foto: Helite

Krockkuddar revolutionerade bilsäkerheten när de introducerades i slutet av 60-talet. Nu är det cyklisternas tur att få airbags.

Publicerad

Det var under teknikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas som franska Helite visade upp produkter som ska göra cyklandet säkrare. Enligt företaget rör runt 40 procent av allvarliga cykelrelaterade skador bröstkorgen och 25 procent ryggraden.

Cykelvästen B’Safe, som helt enkelt blåses upp när man cyklar omkull, ska skydda just bröstkorg, nacke och ryggen.

Systemet består av två separata delar. Dels en väst och dels en enhet som monteras under sadeln.

I de fall en olycka sker genom en krock, reagerar en accelerometer som sitter i sadelenheten – och skickar en trådlös signal till en sensor i västen. Om denna känner att cyklisten trillar av cykeln, så blåser den upp västens inbyggda krockkudde. Hela förloppet ska enligt Helite endast ta 80 millisekunder.

Om det är så att ingen krock sker, det vill säga att man cyklar omkull, känner sensorn i västen av den snabba förändringen i orientering – och krockkudden utlöses. Upplåsningen sker med en utbytbar koldioxidpatron likt de som används i seglarvästar.

Men det är inte det enda fiffiga. Systemet aktiveras först när man drar upp dragkedjan, och stängs av när man drar ner den.

Västen har ett inbyggt batteri som kan laddas via usb och som håller i en vecka. Sadelenheten har ett inbyggt batteri som inte behöver laddas och som ska hålla i runt fem år. Helite räknar med att kunna börja sälja B’Safe till våren.

Det franska systemet kan nog sägas vara ett välkommet säkerhetsinslag, men det lär inte vara billigt. I skrivande stund finns ingen officiell prislapp, men räkna att det kommer kosta runt 5 000 kr.

Helite, som sedan länge utvecklat airbags (bland annat för ryttare, äldre och skidåkare) är dock inte först med att ge cyklister luftkuddar. Redan 2005 utvecklade svenskorna Anna Haupt och Terese Alstin ett huvudskydd som byggde på krockkudde-tekniken. 2011 introducerade de sin produkt kallad Hövding.