Fordon

De elektrifierar din cykel – via bromsskivan

Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper
Foto: Skarper

Ett litet system som använder bromsskivan för att motorisera cyklar. Brittiska Skarper lanserar ett nytt sätt att förvandla gamla cyklar till elcyklar.

Publicerad

Elcyklar finns i alla dess former och prisklasser. Men de finns de som redan har en bra cykel och inte känner att de vill lägga tusentals kronor på en ny – och för dem har Skarper ett alternativ.

De kallar sitt system för ”Discdrive technology” och precis som namnet antyder är det cykelns  skivbroms som är nyckeln.

Så hur fungerar det? När systemet ska installeras sätter man fast en trådlös kadenssensor, ett par stroppar för att sätta fast enheten med – samt att man byter ut den vanliga skivbromsen mot Skarpers specialare. Allt som allt väger systemet 3,3 kig där den nya bromsskivan står för 300 gram.

Motorn är på 250 W och ger 50 Nm i vridmoment. Batteriet på 202 Wh ska räcka upp till 60 km eller cirka 2,5 timmes cykling. Topphastigheten är 32 km/h – eller 25 km/h i de länder, som Sverige, där regelkraven för elassistans begränsar.

Klar för leverans nästa år

Företaget säger att de har fått in pengar nog för att komma igång snabbt – och de har även lyckats få med Sir Chris Hoy på tåget. Sir Hoy är sexfaldig olympisk mästare i ban- och sprintcykel och har elva världsmästartitlar.

Skarper säger att man siktar på att få igång produktionen av sitt system i år och att leveranser kommer påbörjas 2023. Vad paketet kostar är inte riktigt klart, men enligt uppgifter till Bikeradar handlar det om cirka 1 000 pund – vilket gör det till ett rätt kostsamt alternativ.

Frågan är hur det fungerar under vintertid (med salt) eller regninga dagar med mycket smuts. Här finns helintegrerade alternativ – som det ultralätta system Mahle lanserat.

Svenska Zipforce är ett annat eftermarknads-alternativ där en rulle överför kraft till ett hjul. Men liksom Skarper är det en lösning som är utsatt för miljön man färdas i.

Skarper Diskdrive Technology

Maxeffekt: 250 W.

Max vridmoment: 50 Nm.

Vikt: 3kg + 300 g för Diskdrive-bromsksivan.

Batteri: 202 Wh.

Maxhastighet: 25/32 km/h.

Räckvidd: 60 km.

Urladdning: cirka 2,5 timmar användande.

Räckvidd efter 30 minuters laddning: 15-20 km.