Premium

Saab upplever en ”galen” tillväxt inom cybersäkerhet

Håkan Buskhe, vd Saab. Foto: Jessica Gow/TT
Håkan Buskhe, vd Saab. Foto: Jessica Gow/TT

It-säkerhet kan bli en ny guldgruva för försvarskoncernen Saab. Nu har försvarskoncernen startat en ny avdelning som fokuserar helt på att utveckla nya it-säkerhetsprodukter.

Publicerad

Inget område inom Saab växer lika fort som cybersäkerheten.

– Det här är det området inom Saab som växer allra snabbast. I dag har vi flera hundra anställda som jobbar inom cybersäkerhet, för tio år sedan var de bara ett tiotal. Vi växer med galen fart på det här området, säger Saabs vd Håkan Buskhe under sitt framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia i Oslo.

De hundratals anställda sitter både inne i moderbolaget Saab och i dotterbolag som konsultföretaget Combitech eller nystartade Hyker Security som utvecklar avancerade krypteringslösningar.

Det ökade fokuset på cybersäkerhet ger sig också uttryck i en ny affärsenhet på Saab. Den startade i början av 2018 och ska fokusera helt på att utveckla produkter och system inom it-säkerhet. Truppen är runt 70 personer stark och leds av Saab-veteranen Ellen Grev och merparten av de anställda sitter på Saabs kontor i Linköping och Järfälla.

Saab satsar produkter som kan rensa bort skadlig kod

Saab vill inte avslöja exakt hur mycket de satsar på cybersäkerhet men skriver i ett mejl till Ny Teknik att det rör sig om "ganska stora investeringar".

– Nu satsar vi ännu mer forskning, pengar och utveckling för att ta fram ett antal produkter och system, säger Håkan Buskhe till Ny Teknik.

Ett exempel är en lösning som Saab utvecklar ihop med Combient för att kunna "tvätta" mjukvara, att rensa koden både från oavsiktliga buggar och från skadlig kod som en hackare försöker smyga in i produkten. Satsningar inom artificiell intelligens och big data-analys är också viktiga komponenter i säkerhetsarbetet, och att utveckla teknik för att ta fram radar, sensorer och kommunikationsutrustning som är störningssäkra.

Saab sitter i en speciell sits när det kommer till cybersäkerhet. Som tillverkare av militär utrustning är koncernen en ständig måltavla för hackare som försöker komma över dess hemligheter. Men det ger samtidigt en gedigen erfarenhet när Saab ska utveckla säkerhetslösningar för andra bolag.

– Antalet försök att ta sig in i Saabs it-system för att lära sig om våra produkter har ökat dramatiskt, menar Håkan Buskhe.

Kan det på något sätt vara till er fördel när ni utvecklar nya produkter?

– Jag tror att om man är i en miljö där man redan är under attack tar man antagligen de frågorna mycket mer allvarligt. Så ja, jag tror att det är en stor fördel att vi befinner oss i den miljön när vi utvecklar våra produkter och tjänster.