Samhälle

Löfven: EU måste stärka cybersamarbetet

EU måste förstärka samarbetet inom cybersäkerhet för att bekämpa terrorism och andra hot, anser statsminister Stefan Löfven. Foto: Bildagentur-online /McPhoto-Richter / Alamy
EU måste förstärka samarbetet inom cybersäkerhet för att bekämpa terrorism och andra hot, anser statsminister Stefan Löfven. Foto: Bildagentur-online /McPhoto-Richter / Alamy
Statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Jonas Ekströmer / TT
Statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Jonas Ekströmer / TT

EU måste trappa upp samarbetet inom cybersäkerhet för att hantera digitala hot, anser statsminister Stefan Löfven (S).

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Datasäkerhetsexperten Jarno Limnell tycker att Europa har lämnat walkover till USA och andra länder på flera områden.

EU:s ledare är i Tallinn för att diskutera digitalisering. I en värld där allt mer av våra liv och jobb finns på nätet, och där företag – liksom brottslingar – rör sig digitalt över gränserna, gäller det att inte halka efter i utvecklingen.

– EU måste vara långt framme för att ta tillvara på möjligheterna som digitaliseringen ger, säger Stefan Löfven, som fick testa att fjärrstyra en grävmaskin med hjälp av 5G-teknik och veta om han var glad eller ledsen av en maskin som läser av ansiktsuttryck.

Möjligheterna är en sida av digitaliseringen, hoten en annan. Och Stefan Löfven vill stärka samarbetet inom datasäkerhet för att motverka terrorism och andra hot.

Enligt Jarno Limnell, professor i datasäkerhet och talare vid EU-mötet, har Europa på flera områden i det närmaste lämnat walkover till USA och andra delar av världen.

– Det finns inga stora europeiska företag inom cybersäkerhet. Och var är Europas Google, Europas Facebook? sade han till journalister efter sitt tal.

Han listar algoritmer som påverkar människors åsikter och värderingar som kanske det största digitala problemet för samhället. Med fler europeiska sociala medier-företag skulle det vara lättare att kräva transparens, resonerar han.

Cyberhot står alltså högt på statsministerns agenda. Men samma blågula resonemang om samarbete gäller inte för skatter.

Eftersom fler och fler företag verkar på nätet och säljer tjänster och varor i ett land men skattar i ett annat vill Frankrikes president Emmanuel Macron att företag beskattas baserat på sin omsättning i ett land, i stället för på vinsten i ett lågskatteland där man av strategiska skäl lagt sitt kontor. Men Löfven säger att Sverige av tradition är väldigt försiktig med just skattefrågor.

– Det är i grunden nationella frågor. Sedan får vi se på framtidens arbetsmarknad, med framtida teknik hur man ska hantera detta.

En annan knäckfråga är fria dataflöden över gränser, något Sverige ser som viktigt för den ekonomiska tillväxten.

– Det är viktigt för oss. Det är därför som vi ser att det inte bara är en EU-fråga. Vi vill i första hand se globala lösningar.

Skeptiker, som Tyskland, ser hot mot den egna industrin.

– Vi måste framåt, vi menar att det inte går att gömma sig. Man kan skydda och utveckla sin industri på lite olika sätt, men att förneka teknikens utveckling är att begränsa företagens möjligheter, säger Löfven och tillägger att EU inte får hamna på efterkälken.