Digitalisering

Första EU-sanktionerna mot cyberbrottslingar

Fyra ryska medborgare beläggs med sanktioner för att ha försökt bryta sig in i nätverket hos Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag, Nederländerna. Foto: Foto: Peter Dejong
Fyra ryska medborgare beläggs med sanktioner för att ha försökt bryta sig in i nätverket hos Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag, Nederländerna. Foto: Foto: Peter Dejong

EU har beslutat att införa sanktioner mot sex personer och tre institutioner som anklagas för att vara inblandade i cyberbrottslighet.

Publicerad

Det är första gången som EU inför sanktioner på grund av cyberbrottslighet, en möjlighet som infördes i maj 2019.

När EU nu för första gången inför sanktioner mot påstådda cyberbrottslingar är det Ryssland, Kina och Nordkorea som är i fokus. Fyra ryssar, två kineser, och en institution vardera från Ryssland, Kina och Nordkorea beläggs med sanktioner för påstådd brottslighet.

Anklagas för Cloud Hopper-inblandning

De två kinesiska medborgarna anklagas för att ha varit inblandade i Cloud Hopper, en serie cyberattacker som riktade sig mot europeiska storföretag. Hackergruppen avslöjades 2016 och enligt Reuters ska både Ericsson och SKF ha angripits. Även ett kinesiskt teknikföretag, som anklagas för att ha stöttat hackergruppen, utsätts för sanktioner.

De fyra ryska medborgarna greps i Nederländerna hösten 2018 för att ha spionerat på Organisationen för förbud mot kemiska vapen. Männen reste in i landet med diplomatiska pass och tillhör enligt EU den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Samma kvartett har också anklagats av USA för cyberattacker.

Sanktioner mot rysk cybersektion

Sanktioner riktas också mot en cybersektion av den ryska krigsmakten, som anklagas för att ligga bakom bland annat cyberattackerna mot det ukrainska kraftnätet vintern 2015–2016.

Den tredje institutionen som listas är nordkoreansk, och anklagas för att ligga bakom Wannacry, ett ransomwareprogram som infekterade hundratusentals datorer 2017. Med ransomware menas ett virus som låser en dator och där hackare begär pengar för att låsa upp den.