Karriär

Fem teknikföretag avslöjar hur du får jobbet hos dem

Foto: Elena Elisseeva / Alamy
Foto: Elena Elisseeva / Alamy

Känns det som du saknar meriterna för att få fart på karriären? Kraven från arbetsgivarna är kanske inte så strömlinjeformade som du tror. Här tipsar fem av USA:s hetaste teknikföretag om vad de efterlyser – och vad du ska tänka på.

Publicerad

Hur ska man ta sig framåt i karriären och ro hem drömjobbet? The Bridge Brooklyn Business News har ställt frågan till några av USA:s hetaste teknikföretag. Här bidrar fem av dem med sina bästa tips.

1. Framhäv dina annorlunda sidor

Oath är bolaget bakom Yahoo och HuffPost. De anser att man inte ska tona ned sin avvikande bakgrund eller udda kompetenser. Att vara annorlunda ser de som en verklig superkraft, för dagens företag vill inte ha en personalstyrka där alla har samma kompetenser och styrkor. Olikheter är en förutsättning för att bygga varumärken som människor kan relatera till.

2. Konsultera istället för att reagera

gTech sköter Googles kundkontakter. För dem är social kompetens lika viktigt som teknisk kompetens. Nyckeln till framgång är att bli kundernas partner. Därför vill företaget ha personal som snabbt kan bygga relationer med andra människor och vinna deras förtroende.

Mottot är att man ska konsultera istället för att reagera. Och gTech ser gärna att man i CV:t saluför sin ”EQ” – förmågan att uppfatta och utvärdera andras känslor.

Läs mer:

3. Fråga efter lite mer än vad du egentligen vill ha

Mjukvarukonsulterna StrideNYC konstaterar att de flesta är usla förhandlare. Företaget tycker att man ska ta hjälp av akronymen ”PEEC”. Den står för ”Plan, Exchange, Exchange, Commit”. Med andra ord ska du komma förberedd och inte ta det första förslaget som läggs på bordet. Våga utgå från ett läge som ligger lite högre än vad du hade tänkt, och försök sedan att mötas någonstans i mitten.

Prata mycket – de bästa förhandlarna lägger 38 procent av tiden med att ställa frågor. Bestäm dig också i förväg för vad du ska göra vid ett skambud. Är det kanske läge för att tacka och dra vidare?

4. Få till resumén och skicka den till rätt person

NYCDA, ”New York Code + Design Academy”, vill att du lägger mer tid på ditt CV. Det finns ett skäl till att alla tjatar om att kolla stavningen – det är få människor som faktiskt ids att kontrollera detta.

Jobbsökandet är en chans att visa din karaktär och uppfinningsrikedom, men de flesta väljer det minsta motståndets lag. Man klickar runt på olika sajter och skickar sitt CV i blindo.

Istället ska du leta upp adressen till den person som förhoppningsvis kommer bli din boss. Skicka ett rakt och kortfattat mejl med bifogad resumé, och var inte rädd för att göra en uppföljning.

Läs mer:

5. Om du är introvert – ”äg det”

Attune Insurance riktar sig till de som inte är utåtagerande sociala genier. Du som vet med dig att du är introvert bör planera interaktioner med kollegorna på företaget. Det kan handla om att ta en runda på kontoret med det enda syftet att konversera – skriv in det i kalendern. Genom att fokusera på små grupper blir det lättare att bygga reaktioner med enstaka individer.

Efter möten bör du kosta på dig lite avskildhet för att ladda batterierna. Då kan du också göra research kring de ämnen som är okända för dig, men som kollegorna ofta surrar om. Ingen kräver att du ska vara expert, men man kommer långt med lite förståelse för andras passion.

Att lyssna är din superkraft, och introverta är ofta bra ledare, just på grund av att de har arbetat för att vinna kollegornas förtroende.