Samhälle

Toppläkare varnar: ”Andra vågen fortare än vi trodde”

Frankrike kan stå inför en flera månader lång viruskris som kommer att överbelasta landets vårdsystem om inget förändras. Det varnar en av landets mest framträdande läkare, Patrick Bouet, som intervjuas i veckotidningen Le Journal du Dimanche.

Publicerad

Den andra vågen anländer fortare än vad vi trodde, säger Bouet, chef över läkarförbundet CNOM, till tidningen.

Nya restriktioner har införts i delar av landet där smittspridningen ökar mest, som i Marseille och Parisregionen, vilket har mötts av kritik och protester från lokalbor.

Enligt Bouet har hälsominister Olivier Véran inte varit tillräckligt tydlig när han varnat för konsekvenserna av den ökande covid-spridningen.

– Det han inte sade är att om tre till fyra veckor kommer, om inget förändras, Frankrike att ha ett utbrett utbrott över hela landet, under flera långa höst- och vintermånader, säger Bouet till tidningen.

Det kommer inte att finnas tillräckligt med personal och Frankrikes vårdsystem kommer att vara oförmöget att uppfylla de krav som ställs på det. Vårdpersonalen som i våras utförde "mirakel" kommer inte att kunna fylla luckorna den här gången, enligt Bouet.

– Många av dem är utmattade, traumatiserade.

I lördags registrerades drygt 14 400 nya fall av covid-19 i Frankrike, vilket är något lägre än de 16 000 som konstaterades i torsdags och fredags, de hittills högsta registrerade siffrorna per dygn.

Senaste veckan har över 4 100 personer lagts in på sjukhus och 760 av dem får intensivvård.