Premium

Hur smittsamt är det nya coronaviruset?

källor: Institut Pasteur, Folkhälsomyndigheten i Kanada, Anses, University of South Carolina och Plos One (via Informationisbeautiful.net
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Ania Obminska
källor: Institut Pasteur, Folkhälsomyndigheten i Kanada, Anses, University of South Carolina och Plos One (via Informationisbeautiful.net Grafik: Jonas Askergren Fakta: Ania Obminska
Det nya coronaviruset: (2019-nCoV) Källa: Dean Murray/Zuma Press
Det nya coronaviruset: (2019-nCoV) Källa: Dean Murray/Zuma Press

Dödligheten tycks vara betydligt lägre än den hos sars. Men hur enkelt smittar det nya coronaviruset, egentligen?

Publicerad

(Observera att grafiken i denna artikel bygger på information publicerad den 29 januari i tidningen Le Monde och ger en ögonblicksblick av det nya coronaviruset utifrån den data som fanns tillgänglig då. Ny Tekniks version är uppdaterad och korrigerad vad gäller hiv.)

Hur farligt är det nya coronaviruset? Två parametrar man kan titta på är hur stor andel av dem som har infekterats som har dött (virusets dödlighet) och hur enkelt det smittar mellan människor.

I en grafik ursprungligen publicerad den 29 januari har Le Monde placerat det nya coronaviruset i en större kontext. Den franska tidningen har utgått från ett fyrtiotal av de vanligaste virala, bakteriella eller parasitiska sjukdomarna och de ovan nämnda två parametrarna, alltså:

1. Hur enkelt sjukdomarna smittar mellan människor (smittsamhet, eller graden av reproduktion av viruset, R0-tal. R0 beskriver hur många människor som varje smittad person i sin tur smittar).

2. Andelen infekterade patienter som dör av sjukdomen (dödlighet).

Grafiken visar bland annat tydligt att smittsamheten liksom dödligheten i det nya coronaviruset är låg, enligt den data som finns tillgänglig. Baserat på Le Mondes grafik har Ny Teknik gjort en svensk version.

Folkhälsomyndigheten uppger att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. De flesta av dem som smittas blir inte allvarligt utan lindrigt sjuka, med luftvägssymtom som går över av sig själva.

Låg risk att coronaviruset sprids i Sverige

Risken att det nya coronaviruset ska spridas i Sverige bedöms i dagsläget vara låg.

För att undgå smittor är myndighetens allmänna rekommendation att man undviker att röra vid ansiktet eller ögon samt undviker nära kontakt med sjuka människor. Dessutom ska man tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, eller handsprit när handtvätt inte är möjlig.

Det nya coronaviruset, som kallas 2019-nCov, är det tredje exemplet under 2000-talet på ett coronavirus som har spridit sig från djur till människa. Den senaste gången var 2012, med viruset mers. Viruset sars upptäcktes 2003.

– Sars hade en betydande dödlighet såväl som smittsamhet, medan mers har lägre smittsamhet men en påfallande hög dödlighet i grupper med nedsatt lungfunktion. Intrycket hittills är att dödligheten av det nya viruset är betydligt lägre än den hos sars, men det vet vi ännu inte med säkerhet, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin till forskning.se.

Le Mondes källor är: Institut Pasteur, Folkhälsomyndigheten i Kanada, Anses, University of South Carolina och Plos One (via Informationisbeautiful).