Karriär

5 tips: Så sticker du ut i en virtuell miljö

Ett allt vanligare inslag på arbetsplatser. Dagliga möten som sker digitalt. Foto: Jonas Gustavsson
Ett allt vanligare inslag på arbetsplatser. Dagliga möten som sker digitalt. Foto: Jonas Gustavsson

När du arbetar hemifrån är det viktigt att du själv inte uppfattas som distanserad. Här är några sätt att behålla närvaron och göra ett positivt intryck.

Publicerad

Det går att sticka ut och visa framfötterna även i en virtuell arbetsmiljö. Tidningen Forbes har sammanställt några tips:

Bete dig som vanligt

Framgångsrika människor fortsätter att agera professionellt och använder inte ursäkten att de arbetar på en annan plats. Ta på dig de kläder du normalt skulle ha på kontoret om du deltar i ett videomöte. Fortsätt också att vara i tid för möten.

Kontrollera utrustning

Se till att all utrustning, inklusive kamera och ljud, fungerar under virtuella möten. Då slipper kollegorna bli frustrerade över avbrott. Kollegornas fokus ska vara på dig, inte på trasslande teknik. Försök att ha bra belysning när du använder kameran. Då syns du lika bra som på kontoret.

Jobba på samma tider

För att kunna göra ett bra intryck bör du anpassa ditt jobbschema till de flesta kollegors arbetstider. Att vara närvarande online, och exempelvis snabbt svara på mejl, kan hjälpa dig att upplevas som alert och produktiv.

Kommunicera tydligt

All kommunikation med dina kollegor är en möjlighet att utveckla och vårda relationer. Håll därför chefen och kollegorna uppdaterade om hur dina projekt framskrider. Kontakta kollegor om ni inte hörs som planerat. Använd telefon istället för e-post om det finns en risk för missförstånd.

Var alltid redo

Ha en plan för varje möte. Gör en agenda, även om den bara är för dina egna ögon. Då märker mötesdeltagarna att du är organiserad och inte slösar tid. Tänk på möjliga lösningar på problem. Lyft fram idéer som kan hjälpa din organisation och din chef.