Innovation

Så länge kan coronaviruset överleva på olika ytor

Grafik: Jonas Askergren och Simon Campanello
Grafik: Jonas Askergren och Simon Campanello

En ny preliminär studie visar att det nya coronaviruset åtminstone i labbmiljö kan klara sig i upp till tre dygn på stål eller plast.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Det nya coronaviruset sars-cov-2 kan överleva i flera dagar på ytor, enligt de preliminära resultaten från en studie som utförts av forskare vid bland annat Princeton University of University of California.

I labbmiljö är viruset tillräckligt livskraftigt för att kunna infektera en människa efter att ha legat i tre dygn på en yta av plast eller rostfritt stål.

Forskarna har gjort samma typ av experiment för coronaviruset som orsakade sars-utbrottet i början av 2000-talet (sars-cov-1), och konstaterar att livslängden hos de båda virusen ligger i linje med varandra.

De har även testat att försätta virusen i luftburet tillstånd (aerosol). Det rör sig då om mycket små partiklar, mindre än droppar som kommer vi exempelvis en nysning, som hölls luftburna i en lufttrumma. I det tillståndet var det nya coronaviruset fortfarande livskraftigt när forskarna efter tre timmar avbröt experimentet.

Eftersom alla testerna är gjorda i labbmiljö kan resultaten skilja sig från hur länge viruset kan överleva på samma ytor ute i världen.

Studien är publicerad som en så kallad preprint, det innebär att artikeln ännu inte genomgått någon expertgranskning (peer review).

Halveringstiden på viruset, alltså tiden det tar för hälften av viruset att tappa livskraften, bedöms efter studien till 1 timme och 6 minuter i luftburet tillstånd. På rostfritt stål var halveringstiden 5 timmar och 38 minuter och på plast 6 timmar och 49 minuter. Snabbast gick det för viruset att dö på en kopparyta, där blev hälften av viruset inaktivt efter 46 minuter. Det rapporterar Reuters.

I en tidigare version angavs felaktigt att viruset kan vara livskraftigt upp till 72 timmar på plast och stål, och upp till 3 timmar i luftburet tillstånd. Rätt ska vara att det är minst så många timmar viruset kan vara livskraftigt under dessa förhållanden.

Så länge kan viruset överleva

På kartong: Upp till 24 timmar.

På rostfritt stål: Minst 72 timmar.

På plast: Minst 72 timmar

På koppar: Upp till 4 timmar.

I luftburet tillstånd (aerosol): Minst 3 timmar.