Innovation

D-Wave öppnar sitt kvantmoln för att bekämpa covid-19

D-Waves dator 2000Q. Foto: D-Wave
D-Waves dator 2000Q. Foto: D-Wave

D-Wave öppnar sina omstridda datorer för alla som jobbar med lösningar i den pågående corona-krisen.

Publicerad

Föra några dagar sedan skrev Ny Teknik om Folding@home, vars 470 petaflops kartlägger coronavirusets proteiner. Här är ännu ett initiativ i coronakrisen.

Kanadensiska datorföretaget D-Wave kliver nu in i kampen mot covid-19. Det gör man genom att öppna upp sin kvantmolntjänst Leap 2 för alla som jobbar med att bekämpa coronaviruset. Det vill säga, inte bara företag och organisationer som arbetar med att få fram botemedel eller vaccin, utan alla som försöker att hitta lösningar på den pågående globala krisen.

Det här är D-Waves svar på den kanadensiska regeringens uppmaning att alla ska hjälpas åt för att hitta lösningar på pandemin.

Så vad är det D-Wave erbjuder? Fri tillgång till företagets processorer och expertis via molntjänsten Leap 2. Den är tillgänglig i 35 länder runt om i världen, däribland Sverige.

Leap 2 är en typ av hybridlösning som erbjuder både klassiska datorer och kvantdatorer. Den ska ge snabba och exakta lösningar på komplexa problem med upp till 10 000 variabler, påstår företaget.

Man tror att lösningen kan passa bra för saker som: analys av nya metoder, utformning av virusets spridning, optimering av logistiken kring sjukhus, läkemedelskombinationer och så vidare.

– Vi tror att genom att kombinera våra kunders och partners kompetens med hybridkvantberäkningar kan vi tillsammans tillföra en potentiellt kraftfull resurs till individer, organisationer och regeringar runt om i världen, säger D-Waves vd Alan Baratz i ett pressmeddelande.

Redan 2014 hävdade D-Wave att deras maskin var den första kommersiellt tillgängliga kvantdatorn. Det ska dock sägas att företagets teknik för att göra beräkningar är omstridd. Deras datorer har kvantdatorlika egenskaper och kan användas för att köra vissa typer av simuleringar, men är i strikt bemärkelse ingen universell kvantdator.