Karriär

Mötesmissarna som kan underminera ledarskapet

Som ledare i en pandemi fylld av digitala möten finns det saker att tänka på. Foto: TT/Sven Kanz/Geisler-Fotopress
Som ledare i en pandemi fylld av digitala möten finns det saker att tänka på. Foto: TT/Sven Kanz/Geisler-Fotopress

Vill du bli sedd som en bra ledare är både framtoning och närvaro under ett videomöte viktigt. Här är tre missar som kan påverka förtroendet.

Publicerad

Hur ditt ledarskap framstår under digitala möten handlar om mer än lämplig klädsel och videobakgrund. För att du ska lyckas förmedla det du vill och få till ett konstruktivt samtal gäller det att undvika störande moment. Här lyfter tidningen Forbes fram tre saker som kan rubba förtroendet för dig som ledare:

1. Förebygg tekniska problem

Teknikstrul är frustrerande – och även om det inte är ditt fel kan folk bli irriterade på dig. Se därför till att testa all programvara före mötet. Kontrollera att videon och mikrofonen fungerar. Ta lite extra tid för att orientera dig kring vilka verktyg som finns för att få till ett smidigt möte.

2. Deltagarna får inte prata till punkt

Svajig uppkoppling kan fördröja mötesdeltagarnas prat eller meddelanden. Om du märker av detta problem är det viktigt att alla får utrymme att tala till punkt innan du själv tar till orda. Hitta lösningar så att deltagarna vet när det är okej att kommentera. Då undviks den irritationen som uppstår när alla pratar i mun på varandra.

3. Du har inte mikrofonen på ljudlöst

Som ledare är det viktigt att inte bara prata. Att lyssna är minst lika värdefullt. Stäng därför av mikrofonen om du inte själv pratar, i synnerhet om du befinner dig i en bullrig miljö under samtalet. Störande bakgrundsljud kan dessutom distrahera lyssnarna och minska din egen närvaro.