Samhälle

Ikea stänger alla sina varuhus i Italien

Foto: Imago
Foto: Imago

Möbeljätten Ikea tvingas nu stänga samtliga sina varuhus och shoppingcenters som ingår i koncernen i Italien. ”Vi fokuserar på att göra det vi kan för att minska smittspridningen i Italien”, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea.

Publicerad

Italien är hårt drabbat av coronavirusutbrottet och hela landet har satts i karantän. Under onsdagen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte också att alla butiker i landet, förutom matbutiker och apotek kommer att behöva hålla stängt. Det drabbar de svenska företag som har sådan verksamhet i landet.

– Med start i dag stänger vi 21 varuhus och fem shoppingscenters i Italien, preliminärt till och med den 25 mars. Därefter gör vi en ny utvärdering i samråd med lokala och nationella myndigheter, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea-koncernen Sverige, till TT.

Vilka ekonomiska konsekvenser det får vill Ikea i dagsläget inte kommunicera.

– Det är inte det vi fokuserar på nu. Vi fokuserar på att göra det vi kan för att minska risken för smittspridningen i Italien och för därför en nära dialog med myndigheterna. Behöver vi i slutändan stänga gör vi naturligtvis det, säger Jakob Holmström.

Tidigare tvingades Ikea stänga 30 varuhus och delar av produktionen i Kina under ungefär en månad på grund av coronasmittan.

– Merparten är nu öppna, enligt rekommendation och i dialog med lokala myndigheter, säger Jakob Holmström.