Premium

Huaweis dubbla kamp – coronavirus och USA-sanktioner

Covid-19-utbrottet och Trumps blockad slår hårt mot Huaweis tillväxt. Foto: Ng Han Guan
Covid-19-utbrottet och Trumps blockad slår hårt mot Huaweis tillväxt. Foto: Ng Han Guan
'Det största besväret för Huawei just nu är en minskad försäljning till följd av svartlistningen', säger IDC:s analytiker Francisco Jeronimo. Foto: Press
"Det största besväret för Huawei just nu är en minskad försäljning till följd av svartlistningen", säger IDC:s analytiker Francisco Jeronimo. Foto: Press
'Huawei fortsätter att växa – och att investera'. Det är beskedet från Jacky Zhao, nordisk vd på Huawei Consumer Group. Foto: Press
"Huawei fortsätter att växa – och att investera". Det är beskedet från Jacky Zhao, nordisk vd på Huawei Consumer Group. Foto: Press

Trumps blockad och covid-19 har blivit en dubbelsmocka som kan slå hårt mot Huaweis innovation och tillgång på komponenter, enligt analyshuset IDC. Men bolaget svarar att tillväxten inte är hotad.

Publicerad

Del 1: Den kinesiska telekomjätten bromsar in

Knappt ett år efter Donald Trump-adminstrationens svartlistning av Huawei kan vi se svart på vitt hur blockaden har påverkat den kinesiska jätten.

Färska siffror för årets första kvartal visar att telekomjättens tillväxt bromsar in rejält. Jämfört med motsvarande period förra året har tillväxten minskat med 39 procent.

I delårsrapporten pekas även coronaviruset ut som en negativ faktor för bolagets utveckling.

IDC: Tydligt minskad försäljning

Hur stora problem har Huawei i dagsläget? För att få svar på det bortom Huaweis egna rapporter tog Ny Teknik kontakt med analyshuset IDC.

– Det största besväret för Huawei just nu är en minskad försäljning till följd av svartlistningen. En av våra källor talar om en minskning på uppemot 50–60 procent på konsumentmarknaden i Storbritannien. Samma sak sker i hela Europa. Det har visat sig vara betydligt svårare för Huawei att sälja mobiler utan att kunna erbjuda hela Androidupplevensen, säger IDC:s toppanalytiker Francisco Jeronimo.

För att minska effekten av svartlistningen har Huawei under det senaste året jobbat hårt för att hitta helt nya leverantörer i Asien. Ett exempel på det är att bolaget har flyttat den livsviktiga chiptillverkningen från taiwaneiska TSMC, till en kinesisk konkurrent. Anledning till det ska vara att det finns en risk att komponentleveranserna kan frysas på grund av amerikanska sanktioner kopplade till Huawei, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Ett annat exempel på att Huawei hittar asiatiska leverantörer är att man på sistone också har rampat upp leveranser från sydkoreanska Samsung och Mediatech från Taiwan. Det handlar om komponenter som till stor del har köpts in från amerikanska underleverantörer tidigare.

När Huawei lanserade 2020 års modell av premiumdatorn Matebook X Pro anmärkte PC-kännare på att maskinen är utrustad med DDR3-ram och inte den senaste generationens DDR4-minnen, som i dag finns i många av konkurrenternas lyx-laptops. I ett mejl till Ny Teknik förnekar dock Huawei att valet av DDR3-minnen har något att göra med att blockaden förhindrar bolaget från att köpa in vissa typer av komponenter från amerikanska leverantörer.

Covid-19 slår hårt mot leverantörer

I början av 2020 framträdde ett nytt hinder för Huawei på leverantörsfronten. Covid-19-utbrottet har nämligen gjort det mycket svårt för många asiatiska tillverkare att leverera delar till storkunden Huawei.

– Vi ser att flera stora leverantörer måste kämpa för att få ihop leveranserna. Det samma gäller även Huaweis inhemska underleverantörer, efter som många kinesiska städer har varit under karantän, säger Francisco Jeronimo, hos analyshuset IDC.

Kan det utgöra ett hot mot innovationstakten hos Huawei på lång sikt?

– Absolut. Om försäljningen sjunker drastiskt kommer man inte kunna satsa lika mycket på forskning och utveckling.

Ett annat potentiellt problem för Huawei handlar om att underleverantörerna har bantat sin produktion och sagt upp fabrikspersonal som en följd av covid-19. Det kan ta lång tid för komponenttillverkarna att komma upp i samma produktionsnivåer igen, befarar Francisco Jeronimo.

– Vi talar om miljontals fabriksarbetare som inte har kunnat gå till sina arbetsplatser. Många har också förlorat jobbet. Det kommer att göra det svårt för undertillverkarna att kunna gå tillbaka till samma produktionstakt om efterfrågan på komponenter snabbt går upp igen.

”Många tror fortfarade på Huawei”

IDC:s Francisco Jeronimo poängterar dock att Huaweis ställning som ett av världens ledande teknikbolag inte är hotad. Dels för att det är ett bolag som den kinesiska staten vill stötta, dels för många aktörer i globala telekombranschen fortfarande har ett stort intresse av att jobba med Huawei.

– Många tror att Huawei och USA kan hitta en lösning på hur effekterna av blockaden ska minskas eller tas bort. I slutänden tror jag, och många andra, att Huawei också har en god chans att bli framgångsrikt med sitt eget ekosystem och Androidalternativ. Även andra mobiltillverkare från Kina har ett intresse i att Huawei lyckas med detta, eftersom det kan minska beroendet av Google, säger Francisco Jeronimo.

Han fortsätter:

– Men innan dess, under de närmaste åren, kommer det att vara tufft för Huawei att sälja sina produkter utanför hemlandet. Det gör att man kanske inte kan satsa lika mycket på expansion eller utveckling den närmaste tiden. Men vi ska komma ihåg att Kina är fortfarande är en enorm marknad för Huawei, och att bolaget går framåt där. Bolagets ambitiösa planer för utlandsexpansion är inte hotad, men kan försenas i några år.

Del 2: Huawei: ”Fortsätter att växa och investera”

Ny Teknik har varit i kontakt med Huawei Sverige för att få en kommentar för IDC:s uppgifter.

Via mejl svarar bolaget att effekten av covid-19 är märkbar för hela branschen – men att detta inte riskerar att påverka bolagets fortsatta innovationsinvesteringar.

– Man ska komma ihåg att Huawei under första kvartalet 2020 hade en fortsatt tillväxt på 1,4 procent, marginell, men ändå tillväxt. Trots att industrin som helhet upplever en nedgång just nu så investerar Huawei fortsatt mycket på forskning och utveckling. 2020 års budget ökades med 5,8 miljarder dollar och totala budgeten för helåret är mer än 20 miljarder dollar. En ökning med 39 procent, säger Jacky Zhao, nordisk vd på Huawei Consumer Group.

'Huawei fortsätter att växa – och att investera'. Det är beskedet från Jacky Zhao, nordisk vd på Huawei Consumer Group. Foto: Press
"Huawei fortsätter att växa – och att investera". Det är beskedet från Jacky Zhao, nordisk vd på Huawei Consumer Group. Foto: Press

Finns det någon plan på att självt ta över större delar av komponenttillverkningen?

– När det gäller tillverkningen finns det ingen plan på att vi ska göra det själva. Huawei har alltid köpt sina produkters komponenter från ett flertal olika leverantörer. Alla komponenter motsvarar industrins standarder och levererar enligt specifikation. Huawei kommer att fortsätta samarbeta med globala partners för att kunna ge konsumenterna de bästa produkterna och de bästa tjänsterna

Hur jobbar Huawei för att säkerställa leveranser av komponenter från underleverantörer i Kina samt från andra länder i Asien under pandemin?

– Vi arbetar nära våra leverantörer för att kunna förse våra kunder med såväl produkter som service under de här svåra tiderna. Även om situationen är komplicerad och svår så ser vi inte någon större inverkan på våra leveranser.

Hur ser ni på risken att underleverantörerna som har minskat produktionen eller sagt upp arbetare kan få det svårt att leverera samma volymer av komponenter när väl efterfrågan ökar?

– Vi ser inte att det finns en sådan risk. Första kvartalet levererade vi 49 miljoner enheter, vilket bara är en minskning med 17,8 procent jämfört med samma period förra året. Den kinesiska mobiltelefonmarknaden minskade totalt med 22 procent men där Huawei gick emot den trenden och istället ökade med 6 procent jämfört med samma period förra året. Det gör Huawei till det enda företaget som uppvisar en positiv tillväxt under pandemin. Andra exempel är att våra wearables ökade med 75 procent och våra PC:s med 110 procent jämfört med samma period förra året, säger Jacky Zhao.