Samhälle

Hannovermässan skjuts upp – ”Vi kan inte vidta alla åtgärder som krävs”

Foto: Deutche Messe
Foto: Deutche Messe
1. ABB demonstrerade ett antal av sina samabetande robotar Yumi som vek kartonger och stoppade ner armbandsur i dem. Foto: Johan Kristensson
1. ABB demonstrerade ett antal av sina samabetande robotar Yumi som vek kartonger och stoppade ner armbandsur i dem. Foto: Johan Kristensson

Den stora industrimässan i Hannover flyttas fram med anledning av det nya coronaviruset. Ny tid: Mitt under svenska industrisemestern.

Publicerad

Hannovermässan skulle ha ägt rum 13-17 april. Under onsdagen meddelade arrangören att årets mässa flyttas fram till 13-17 juli i stället.

Skälet är den pågående spridningen av viruset sars-cov-2, det nya coronaviruset. Hälsovårdsmyndigheten i Hannoverregionen hade givit ”starka rekommendationer” till mässan att genomföra en rad omfattande säkerhetsåtgärder vid mässan för att förhindra smittspridning.

Industrimässan i Hannover är en av världens största och viktigaste event för industriföretag, med över 200 000 besökare och tusentals utställare.

Kravet: Temperaturmätningar av alla besökare

Bland åtgärderna fanns hälsostationer vid alla ingångar för att mäta temperaturen hos besökarna och att förhindra att personer från områden i världen där det förekommer utbrott att komma in på mässan.

”Mässan är oförmögen att genomföra de rekommenderade åtgärderna. Vidare skulle det försämra eventet om åtgärderna vidtogs i en sådan utsträckning att syftet med mässan då inte kan uppfyllas” skriver arrangören i ett meddelande på sin hemsida.

De nya datumen, i juli, var de tidigaste möjliga för att genomföra mässan, enligt arrangören.

Som en följd av utbrottet av det nya coronaviruset har många företag över hela världen fått sin produktion påverkad. I flera länder men framför allt i Kina har fabriker stängt ned eller kraftigt minskat sin verksamhet vilket påverkar företag över hela världen.

Nytt datum snabbt ska hjälpa den globala ekonomin

Hannovermässan skriver att det är ett skäl till att ändå arrangera mässan så snart som möjligt. ”Världens största industrimässa kan ge den globala ekonomin viktig kraft" säger Jochen Köckler, styrelseordförande för Deutche Messe.

Allt deltagande ska ske enligt planerna, men i juli i stället för april, meddelar mässan. Alla företag som har anmält sig som utställare behåller sina bokningar, om de inte ”omedelbart” meddelar mässan skriftligt.

De utställare som vill säga upp sin plats måste ändå betala 25 procent av den ursprungliga kostnaden. Vanliga besökare däremot kan få pengarna tillbaka om de redan har köpt en biljett och vill lämna tillbaka den.

Mässan startade 1947

Mässområdet i Hannover öppnade 1947, och den årliga industrimässan har sedan dess varit en av världens viktigaste mötesplatser för industriföretag.

Förra årets mässa sträckte sig över lokalytor på cirka 460 000 kvadratmeter, hade 5 000 utställare och 220 000 besökare.