Innovation

Permitterade ingenjörer, kodare och designers – nu vill alla ”hacka” coronakrisen

Ann Molin, projektledare för Hack the crisis. Foto: Press
Ann Molin, projektledare för Hack the crisis. Foto: Press

Hack for Sweden blir Hack the crisis i spåret av coronautbrottet. Målet: Att hitta nya lösningar som kan mildra effekterna av pandemin. Nytt för i år är att hackatonets deltagare får ta del av öppna data från svårt drabbade Sydkorea.

Publicerad

Sedan 2014 har svenska myndigheter i april anordnat ett så kallat hackaton, eller en innovationstävling, där deltagarna ska ta fram nya smarta tjänster och lösningar som är baserad på öppna data.

Målet: Skapa samhällsnyttiga tjänster

I spåret av coronaepidemin har regeringen nu ändrat inriktning för årets upplaga av Hack for Sweden, som arrangeras 3–6 april. Namnet på evenemanget blir Hack the Crisis, och nya innehavare av regeringsuppdraget kring tävlingen blir Myndigheten för digital förvaltning, Digg. Fokus ska ligga på att utveckla nya samhällsnyttiga digitala tjänster som kan hjälpa myndigheter att stävja effekterna av covid-19.

– Det här är en ny typ av kris som vi inte har sett tidigare. Nu behöver vi samla alla typer av goda krafter och kompetenser för att skapa de tjänster som kan hjälpa till att hålla ihop samhället. Vi vill hitta konkreta lösningar som ska kunna implementeras så snabbt som inom två månader, säger Ann Molin, projektledare för Hack the Crisis.

Helgens hackathon kommer att vara inriktat på att hacka fram nya lösningar inom tre övergripande områden.

Det handlar om tjänster som kan rädda liv, rädda samhället och rädda näringslivet.
Nytt för i år är att Digg har gått ut med riktade förfrågningar till myndigheter, så kallade "behovsägare", som har extra mycket att vinna på att få hjälp med att snabbt utveckla nya digitala tjänster.

– Än så länge har Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, E-hälsomyndigheten, Stockholms Stad och Lunds Kommun tackat ja till att vara behovsägare. Men vi för också samtal med fler myndigheter och offentliga verksamheter, säger Ann Molin.

Sju gånger fler ”hackare” anmälda i år

Responsen på årets hackathon från tech-Sverige har varit "massiv". I skrivande stund är över 4 400 deltagare anmälda - vilket är sju gånger som många som deltog under fjolåret. Dessutom har bland annat KTH, Unicef Sverige och flera stora techbolag som Google, Microsoft och AWS anmält att man vill bidra till evenemanget med exempelvis mentorer och jurymedlemmar. 

– Det är ett engagemang och intresse som saknar motstycke. Vi nästan drunknar i mejl från enskilda personer och företag som vill bidra på olika sätt. Jag tror att många kanske jobbar hemma just nu, och tycker att det känns viktigt att hjälpa till på det sätt som man kan. Vi söker inte enbart programmerare utan nu behövs alla typer av expertkompetenser - psykologer, virologer, ekonomer med mera. Vi hoppas på deltagare från grupper som kanske inte är del av innovationsekosystemet i dag.

Bland deltagarna finns en grupp som sticker ut lite. Det rör sig om över 100 av Volvo Cars ingenjörer, mjukvarudesigners och andra kodare som i dagsläget har reducerad arbetstid till 60 procent. Volvo Cars är förvisso en huvudsponsor, men enligt Ann Molin finns det tecken på att ingenjörer och kodare även från andra bolag - permitterade eller ej - kommer att vara med.

– Vi ser bland annat att 31 deltagare från Accenture har anmält sig. Viktigt att poängtera är att man inte måste vara hackare eller ingenjör för att kunna delta. Alla med nya idéer är välkomna.

Microsoft, Google och AWS med i jurygrupp

Klockan 19:00 fredag 3 april går startskottet för Hack the Crisis. Deltagarna har sedan till klockan 19 på söndag 5 april på sig att vända och vrida på öppna data för att klura ut samhällsnyttiga lösningar. 

– Vi hoppas på att få se alla typer av lösningar, allt från smartare smittspårning till hur man kan stimulera ekonomin. En sak som är extra rolig är att deltagarna kommer att få del av öppna data från svårt drabbade Sydkorea, som vi har fått in via den svenska ambassaden i landet, säger Ann Molin.

Hack the crisis är ett helt digitalt evenemang. Hur ska det kunna genomföras med så många deltagare?

– All kommunikation mellan deltagarna, mentorer och andra kommer att ske via Slack, antigen via chatter eller videosamtal. Vi har fått hjälp från Slack centralt för att säkra att tillräcklig kapacitet finns. Det går att anmäla sig som enskild deltagare, men vi uppmuntrar deltagarna att jobba tillsammans – men utan att träffa fysiskt, så klart. Forskning visar att de som väljer att gå ihop i team med en bred kompetens har en större chans att vinna.

Alla nya lösningar blir publika

På söndag eftermiddag kommer en jurygrupp, som bland annat består av Sverigecheferna för AWS, Microsoft och Google, att sätta sig ner och granska deltagarnas bidrag. På måndagskvällen 6 april kommer sedan vinnare att presenteras i tre priskategorier: guld, silver och brons.

– Vi efterlyser inte enbart helt fungerande lösningar utan deltagarna kommer också kunna lämna in bidrag med konkreta instruktioner för hur man kan kombinera öppna data och andra tekniska system för att bygga en ny tjänst, säger Ann Molin.

Alla inlämnade bidrag – inte bara de vinnande – kommer sedan att göras publika för allmänheten efter hackathonen. Det öppnar för myndigheter och andra aktörer att kunna dra nytta av alla smarta förslag som har spånats fram under helgen.

– Den 9–12 april anordnas en global variant av Hack the crisis. Vi hoppas så klart att många av våra deltagare vill ta sina idéer till nästa nivå och även vara med i det stora evenemanget, säger Ann Molin.

Hack the Crisis

Årets upplaga av Hack for Sweden går av stapeln 3-6 april, under namnet Hack the crisis.

Hackatonet är helt onlinebaserat, och organiseras av Digg, Hack for Sweden och Openhack på uppdrag av den svenska regeringen.

De som vill delta kan anmäla sig här. Ansökningen är öppen under hela helgen. Deadline för bidrag är dock satt till söndag kväll den 5 april.

Jurygruppen som granskar bidragen består bland annat av Anna Wikland, chef för Google Sverige, Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow samt AWS:s Guido Bartels (Sverigechef) och Johan Broman (teknisk talesperson).

Vinnare kommer att tillkännages på måndag 6 april.