Samhälle

Ny oro för snabbare smitta av coronaviruset i EU

Vaccinering pågår mot covid-19 på ett sjukhus i Nanterre utanför Paris. Arkivfoto. Foto: Michel Euler/AP/TT
Vaccinering pågår mot covid-19 på ett sjukhus i Nanterre utanför Paris. Arkivfoto. Foto: Michel Euler/AP/TT

Snabbare smittspridning med coronamutationen som upptäcktes i Storbritannien skapar växande oro och fler nedstängningar i Europa. EU manar till fler och bättre analyser när stats- och regeringscheferna samlas via webben.

Publicerad

För nionde gången på mindre än ett år ska statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor koppla upp sig till ett webbtoppmöte under torsdagskvällen.

Återigen handlar det om att stämma av coronasituationen, nu i ett läge då oron växer på nytt. Visserligen har vaccinerandet kommit i gång. Men samtidigt sprids viruset fortfarande hastigt – mycket på grund av den mer snabbsmittande mutation som först upptäcktes i Storbritannien.

EU-länderna uppmanas nu att göra fler analyser för att kunna följa med i utvecklingen.

Vaccinpass

Ledarna väntas bland annat diskutera förslaget om ett "vaccinpass" för att underlätta resandet framöver, inte minst med sikte på sommarens turistsäsong.

Än så länge handlar det dock mest om att utarbeta hur ett gemensamt intyg skulle kunna se ut.

– Vi fick ett meddelande från kommissionen som sade att man behöver en gemensam EU-ansats i den här frågan för att man ska kunna få en certifiering som kan vara pålitlig, som folk har förtroende för och som också är kontrollerbar. Och det ska vi ordna med, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff tillsammans med Löfven.

– Vi jobbar redan med de andra EU-länderna för att få fram någon slags gemensam standard kring det här. Men det är inte okomplicerat.

Kräver även test?

I länder där många är skeptiska till att vaccinera sig är myndigheterna oroliga för att ett vaccinpass ska uppfattas som ett vaccineringskrav.

Samtidigt är det fortsatt oklart hur mycket det går att smitta, även om man har vaccinerats.

Sannolikt kommer flera länder även i fortsättningen att kräva att inresande har med sig nyligen genomförda test som visar negativt på covid-19.

Vaccin-mål

När det gäller själva vaccineringen har EU-kommissionen uppmanat EU-länderna att vaccinera 80 procent av vårdpersonalen och befolkningen över 80 år fram till i mars. Därefter hoppas man att 70 procent av alla vuxna ska ha vaccinerats innan sommaren är över.

Vaccinet har beställts centralt vid EU-kommissionen och finns i rejäla doser – åtminstone på pappret. Här och var har en hel del gny hörts över att leveranserna än så länge har gått långsamt.

Bland EU-ledarna betonas ändå att samarbetet om ett gemensamt upphandlande har varit rätt.

– Det är det här samarbetet som har möjliggjort att man mot alla odds faktiskt kan börja vaccinera människor nu och det tycker jag att man ska lägga på minnet, säger Löfven.