Energi

Hör Obama klimattala i Köpenhamn

USA:s president Barack Obama landade i morse i Köpenham och är nu på väg till klimatkonferensen för att presentera USA:s ståndpunkt.

Uppdaterad.

Det är Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (obs, korrigerat med rätt namn) som arrangerat ett informellt toppmöte på Bella Center i Köpenhamn - "informal high-level event" - med flera av världens ledare som talare.

Senare i dag äger det formella toppmötet rum då det avgörs om världens länder lyckats enas om ett nytt, globalt klimatavtal.

USA:s president Barack Obama höll sitt tal tjugo minuter över tolv.

- Detta är inte science fiction det är vetenskap. Gör vi ingenting åt klimatförändringarna riskerar vi vår säkerhet, vår ekonomi och vår planet, sade Obama.

Han fortsatte med att säga att han inte är här för att tala utan för att agera, Men hans tal innehöll inga avgörande nyheter.

Han upprepade det amerikanska förslaget att minska USA:s utsläpp med 17 procent jämfört med 2005 års nivåer.

Han betonade vikten av en klimatfond till de fattigare länderna och påpekar att USA stöder ett bistånd på 100 miljarder dollar per år från 2020 – förutsatt att länderna kommer överens om utsläppsminskar och att de går att verifiera.

Han upprepar att finansieringen är beroende av att länderna kommer överens om utsläppsminskningar och att det kan verifieras.

- Tiden håller på att ta slut. Nu är frågan om vi är kapabla att lösa problemet. Inget land kan få allt som det önskar. Vi vet sedan länge var motsättningarna finns. Nu är det dags att agera, sade Barack Obama.

Läs Obamas tal på New York Times hemsida.

Här är länken till direktsändningen från Bella Center.