Energi

SSAB satsar på el från spillvärme

Illustration av Climeons maskin i genomskärning. Foto: Climeon
Illustration av Climeons maskin i genomskärning. Foto: Climeon
Thomas Öström Foto: Climeon
Thomas Öström Foto: Climeon
Foto: Climeon
Foto: Climeon

Uppstartsföretaget har fått en order på en ytterligare anläggning för att utvinna el från stålverkets spillvärme.

Publicerad

Förra året installerade SSAB:s stålverk en pilotanläggning från Climeon. Nu utökar de ordern med ytterligare ett av det företagets system för att utvinna el ur spillvärme från produktionen.

– Tidigare var maskinen på 3 gånger 2,3 meter, nu har vi tryckt ihop den till en liten 2 gånger 2 meters-kloss. Hela arkitekturen inuti är också omgjord, vi har höjt effektiviteten, säger Thomas Öström, vd på Climeon.

Climeons maskiner kan byggas ihop som moduler, Thomas Öström liknar dem vid legobitar, för att kunna lägga till eller dra ifrån kapacitet, beroende på hur mycket spillvärme som produceras.

Hur lång tid kommer det ta för SSAB att det räkna sin investering?

– Vi säljer inte systemet till dem, utan en energibesparing. De kommer att spara mellan omkring en och en halv miljon kilowattimmar per år. Vi mäter hur mycket el den genererar varje månad och får betalt utifrån det.

– Det tror jag är viktigt i branscher som är pressade, som stålindustrin, säger Thomas Öström.

Climeons patenterade teknik har uppmärksammats av Ny Teknik tidigare, då företaget sig in på 33-listan. (Läs mer om hur det fungerar här). Ordern från SSAB kommer efter att företaget även fått order från det italienska varvet Fincantieri för användning i kryssningsfartyg.