Karriär

Hälsa! Det kan vara en ingenjör

En blivande civilingenjör bakom masken. Foto: KTH-Quarnevalen 2008
En blivande civilingenjör bakom masken. Foto: KTH-Quarnevalen 2008
Bara 22 miljoner kameler i världen. Foto: Gerd W Schmölter/Wikipedia
Bara 22 miljoner kameler i världen. Foto: Gerd W Schmölter/Wikipedia
Berget Flataklocken i Ånge kommun i Medelpad pekades 1947 ut som Sveriges geografiska mittpunkt. Foto: Hans Lindkvist/Wikipedia
Berget Flataklocken i Ånge kommun i Medelpad pekades 1947 ut som Sveriges geografiska mittpunkt. Foto: Hans Lindkvist/Wikipedia

Störst chans att stöta på en civilingenjör på söndagspromenaden är i den välmående kommunen Danderyd. Där är 4 invånare av 100 civilingenjörer. I industristaden Södertälje däremot går det knappt en civilingenjör på hundra.

Publicerad

Överhuvud taget är Danderyd proppat med högdjur – två på hundra är läkare, två på hundra är jurister, sex på hundra är civilekonomer och drygt fyra på hundra är civilingenjörer.

Men kommunen är liten, bara 30 000 invånare och bara 1 300 är civilingenjörer . Så om man vill samla ihop riktigt många ingenjörer på en plats får man söka sig till storstäderna Stockholm och Göteborg.

I Stockholm finns flest civilingenjörer i hela landet – 18 600 noga räknat. Och Göteborg har 11 300. Men det är inte lika tätt mellan dem som i Danderyd, Lund, Täby och Lomma som toppar tabellen.

Äntligen här!
Dessa värdefulla uppgifter - och mycket, mycket mer - kan man hitta i årets upplaga av Statistisk Årsbok som kom ut i veckan som gick.

Det finns 627 tabeller med statistik över sakernas tillstånd i Sverige – plus 29 tabeller med internationell jämförelsestatistik.

Hela boken är på 700 lättlästa sidor och är uppdelad i drygt 20 ämnesområden som arbetsmarknad, offentlig ekonomi, utbildning och forskning, miljö och väder, befolkning och geografi.

Kameler och Söul
Här finns också en mängd tio-i-topp-tabeller.

Vi får till exempel veta att det faktiskt bara finns 22 miljoner kameler i hela världen – färre än vad det bor människor i stor-Tokyo, världens största stad med närmare 35 miljoner invånare.

Den närmaste jämförelsen med världspopulationen av kameler är med Sydkoreas huvudstad Söul – världens näst största stad med 23 miljoner invånare.

Söul är större än de tre städer som konkurrar om andraplatsen - New York (22 milj), Mexico City (19 milj) och Bombay (18 milj).

Kallt i somras
För svenskt vidkommande kan man i tabell 15 konstatera att sommaren 2008 inte var någon höjdare temperaturmässigt. Inte ett enda värmerekord förra sommaren sett över en tioårsperiod.

Inte ens Öland, Gotland och Skåne kom upp i mer än 17 grader i medeltemperatur mot över 20 som bäst toppsommaren 1997.

Var ligger Flataklocken?
Boken startar med lite geografisk allmännbildning – att Treriksröset är Sveriges nordligaste punkt, att Smygehuk är den sydligaste, Skäret utanför Kostaröarna den västligaste och ön Kataja söder om Torne älvs mynning den östligaste.

Men sedan får läsaren själv anstränga sig. Sidan 9 illustreras av en bild på turistmålet Sveriges geografiska mittpunkt men det står inte var den ligger och hur den är uppmätt.

Läsaren får ge sig ut på internet och ta hjälp av Wikipedia för att få veta Sveriges mittpunkt ligger på berget Flataklocken i Ånge kommun i Medelpad.

Då får man på köpet veta att det var Nils Friberg och Tor Andeldorf på institutionen vid dåvarande Stockholms högskola som fastställda detta 1947. De konstruerade en styv karta av Sverige där öarna satt fast utan mellanliggande vatten, och sedan flyttade man en nål under kartan tills det vägde jämnt.

Prisvärt per tecken
All statistik som finns i boken är redan publicerad i olika former och finns tillgänglig över nätet på SCB:s sajt – men man får inte den överblicken som en bok ger.

Det är ungefär som skillnaden mellan nyheterna i en tryckt tidning och på nyhetssajterna – man får en bättre överblick i det tryckta mediet och kan lättare välja vad man vill läsa.

Statistisk Årsbok 2009 kostar inte mer 200 kronor plus moms. Det gör det till en av de mest prisvärda böckerna per sida och tecken i svensk bokhandel i dag.