Digitalisering

Nätsajt bokar fotojobbet på ett ögonblink

Två timmar i stället för fem arbetsdagar. Det är arbetsinsatsen när fotojobb bokas på en ny webbsajt i stället för via telefon och mejl. Och fler branscher står på tur.

Publicerad

<p>Den svenskutvecklade webbsajten models-n-shoots.com är tänkt att vara ett alternativ till manuell bokning av fotojobb. Genom att ta bort en mellanhand - exempelvis en modellagentur - och automatisera bokningen, spar man tid och pengar.</p> <p>- Att boka ett normalt fotojobb med modeller, makeup- och hårstylister och fotograf tar normalt fem arbetsdagar under två veckor. När vår första kund provade tog det två timmars arbete och bokningen var klar inom 24 timmar, uppger Lars Mårelius som är civilingenjör, it-entreprenör, fotograf och medgrundare av Models-n-Shoots.</p> <p>Uppdragsgivare i Sverige betalar en årsavgift på 200 euro och kan då geografiskt söka modeller, fotografer och stylister på sajten. </p> <p>När ett uppdrag läggs ut skickas e-post eller sms ut till de utvalda, som i sin tur svarar ja, nej eller kanske. Sajten hanterar sedan förhandling och förmedling av kontaktuppgifter, samt omdömen av de inblandade.</p> <p>- Multikultur är extremt svårt. Lägg sedan till säkerhet, spårbarhet, ett smidigt flöde och omdömen, så blir det som en Rubiks kub med massor av kombinationsmöjligheter, säger Lars Mårelius.</p> <p>Idén till arkitekturen säger han sig ha haft i 15 år, men själva tjänsten har tagit 17 månader att bygga. </p> <p>Just säkerhet är extremt viktigt, bland annat för hantering av kontaktuppgifter - i modellbranschen rör sig ibland personer som uppger sig vara fotografer, men är ute efter att utnyttja modeller sexuellt.</p> <p>Redan nu finns planer på att gå vidare till andra branscher där tillfälliga uppdrag är vanliga.</p> <p>- Till exempel hotell- och restaurangbranschen. Behovet av planering minskar när man kan få snabbt svar på en förfrågan. Det bildas ett slags spotmarknad, säger Lars Mårelius.</p>

Vad tror du om en sajt för fotojobb?

Casting-ansvarig på modellagentur i Stockholm:

- Det kan säkert fungera. Man kan jämföra med statistförmedlingen Statist.se som det går jättebra för.

Tord Hermansson, chef för agenturen Stockholmsgruppen:

- Det skulle absolut inte fungera. De som jobbar vill ha en fysisk person att bolla med. Och vi skapar modellerna - de är inte toppmodeller av sig själva.