Övriga nyheter

Volvo köper in sig på största marknaden

Dongfeng Kinland, tung lastbil från nya samarbetspartnern. Foto: Volvo pressbild
Dongfeng Kinland, tung lastbil från nya samarbetspartnern. Foto: Volvo pressbild

Genom att köpa 45 procent av kinesiska Dongfengs lastbilsbolag DFCV får Volvo en biljett in till världens största lastbilsmarknad.- Lika stor som den europeiska och nordamerikanska tillsammans, säger Volvos vd Olof Persson.

Publicerad

Volvo betalar närmare sex miljarder kronor för 45 procent av aktierna i bolaget DFCV, Dongfeng Commercial Vehicles, Det är ett nybildat dotterbolag till fordonstillverkaren Dongfeng Motor Group Company Limited, DFG.

DFCV blir ett samriskföretag med siktet inställt på att tillverka tunga och medeltunga lastbilar. Det kinesiska bolaget tillverkade 142 000 tunga lastbilar under 2011. Volvokoncernen tillverkade samma år 180 000 tunga fordon.

Sammanräknat kan Volvo räkna sig som världens största tillverkare av tunga lastbilar efter alliansen med DFCV. Förra året uppgick den totala marknaden för tunga lastbilar i Kina till 636 000 fordon.

- I och med det här avtalet tar vi ett avgörande steg mot att nå flera av våra strategiska mål, så som storlek och tillväxttakt i Asien, säger Olof Persson.

Volvo har tidigare försökt sig på samarbeten med kinesiska lastbilstillverkare. Men samarbetet med China National Heavy Truck Co slutade abrupt sedan de kinesiska myndigheterna ändrade reglerna för tunga lastbilar, och marknaden tvärdog. Ur det misslyckade samarbetet uppstod en kinesisk Volvoliknande lastbil kallad Howo från tillverkaren Sinotruck.

Nu bedöms risken för teknikstöld som mindre. I DFCVs ledningsgrupp kommer fyra av de åtta personerna utses av Volvo. Dongfeng tillsätter vd, Volvo utser bolagets finanschef.

Hela affären beräknas vara i hamn om ett år om alla villkor från myndigheterna godkänns.