Energi

Dansk cellulosaetanol kostar som bensin

Att bryta ner cellulosa till enkla sockerarter som kan jäsas till etanol är en stor och dyr utmaning för tillverkarna. Nu presenterar två danska företag nya enzymer som ska göra jobbet billigare.

Publicerad

I veckan har världens största industriella enzymproducent, danska Novozymes, lanserat enzymer som kan sänka tillverkningspriset rejält på cellulosaetanol. Enligt företaget handlar det om en sänkning till under två dollar per gallon, det vill säga ungefär fyra kronor per liter, vilket gör att kostnaden hamnar på ungefär samma nivå som vid tillverkning av bensin och majsetanol

Samtidigt lovar konkurrenten Danisco, genom sitt amerikanska dotterbolag Genencor, samma sak med sin nya generation enzymer.

Enzymerna som bryter ner cellulosan har hittills varit den dyraste komponenten vid tillverkning av etanol från exempelvis majsstjälkar, halm och vedflis.

De båda danska företagen har lyckats pressa priserna genom att öka effektiviteten hos enzymerna och tillsätta rätt blandning vid varje steg i tillverkningsprocessen.

- Vi har arbetat med detta under de senaste tio åren och lovat våra kunder att vi skulle vara klara till 2010, säger Novazymes vd Steen Riisgaard i ett uttalande.

Företaget har också fått drygt 200 miljoner kronor av det amerikanska energidepartementet för utvecklingsarbetet.

Ett stort antal demonstrationsanläggningar för cellulosa etanol finns runtom i världen och de första storskaliga anläggningarna förväntas starta under nästa år.

Novozymez samarbetar till exempel med den amerikanska etanoltillverkaren Poet.